Друштвено одговорно пушење у 21. стољећу

Многа друштва су напредовала од друштава у којима пушачи уживају изузетан друштвени углед, до кориштења политика јавног здравства за борбу против пушења, тако што су пушаче друштвено изолирали, тиме им ускраћујући бенефите друштвених односа с другима.

BUKA portal / 07. јун 2019

 

Ова еволуција је пратила научна открића која су указала на штетне посљедице пушења којима су изложени не само пушачи, него и непушачи у њиховој околини, што је указало на потребу заштите друштва. У неким државама, ови налази су инкорпорирани у ширем смислу, тако да су закон и правда стали на страну непушача, који су изложени ризику и нису у стању заштити се, а не са пушачима или власницима угоститељских објеката који вјерују да забрана пушења духанских производа представља угрожавање индивидуалних слобода од стране ревних заговорника здравог живота.

Однос друштва према пушењу је сложен и радикално је промијењен током година, нарочито у Сједињеним Америчким Држава и западним земљама. Велики амерички глумац Хумпхреy Богарт ("Богеy"), који је пушио у филму Цасабланца, за који је добио Осцара, данас би морао изаћи из свог бара ако би желио запалити цигарету.

Многе државе и даље сматрају забрану пушења на јавним мјестима као повреду права појединца. Али овакав начин размишљања, којег првенствено пропагирају угоститељи, и сличне интересне групе, се мора гледати у складу са разумијевањем да аутономија и људска права не оправдавају штету која се наноси другима и да је чист зрак јавно добро, које води бољем здрављу свог становништва.

Забрана пушења или не је само једно од подручја на којем се сукобљује право појединца и право заједнице. Право појединца да пуши и право заједнице да му то забрани у интересу здравља и заштите околине. Ово је само једно од подручја сукоба индивидуалног и колективног права, али можемо с правом рећи да је најдискутабилније.

Кренувши од идеје да сви, и пушачи и непушачи, заслужују живјети у окружењу без дима, компанија Пхиллип Моррис Интернатионал ангажовала је преко 400 врхунских стручњака који су имали само један задатак – креирати производ који пушачима осигурава неометан ужитак у духану, али са што мање негативних посљедица које пушење са собом носи.

Резултат дванаестогодишњег рада је несагоријевајући духански производ који је направљен тако да се приликом кориштења загријава, а не сагоријева – ИQОС.

Према научним студијама, пасивно пушење код ИQОСа практично не постоји, а па се тако сматра да је овај производ, по први пут, помирио двије стране, ону која заговара пушење и ону која брани пушење.

Чини се да, по први пут, појам друштвено одговорног пушења у 21. стољећу не звучи апсурдно.

 

 


Бука препорука

Економија

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.