Државе које се најбоље носе са пандемијом имају нешто заједничко

Кључне карактеристике које су лидерице ових држава показале јесу истина, одлучност, љубав и емпатија.

M.P. / 13. април 2020

Примјере правог лидерства у вријеме кризе налазимо у државама попут Исланда, Тајвана, Њемачке, Новог Зеланда, Финске, Исланда и Данске, гдје жене показују свијету како се управља када дођу тешка времена, пише Форбес.  

Кључне карактеристике које су лидерице ових држава показале јесу истина, одлучност, љубав и емпатија.

Истина

Ангела Меркел, њемачка канцеларка, веома рано је иступила и мирно саопштила својим грађанима да се ради о озбиљном вирусу који ће инфицирати до 70% становништва. Она га је схватила озбиљно, па су и њени сународњаци. Одмах су започели са тестирањима. Прескочили су фазу порицања, љутње и неозбиљности које смо видјели у другим земљама. Бројке у овој земљи много су ниже од сусједних европских држава, а очекује се да ускоро почну са релаксирањем ограничења.

Одлучност

Међу првима и најбржима у доношењу кључних одлука била је Тсаи Инг-wен’с на Тајвану. Још у јануару, са првим знаковима нове болести, увела је 124 мјере како би зауставила њено ширење, избјегавши тако строге мјере изолације присутне другдје. Она сада шаље 10 милиона маски за лице у Америку и Европу. Инг-wен је извела оно што ЦНН назива једним од најбољих одговора на епидемију, држећи је под контролом и до сада биљежећи само шест смртних случајева.

Јацинда Ардерн на Новом Зеланду рано је увела изолацију и била кристално јасна по питању максималног нивоа узбуне. Увела је самоизолацију за људе који долазе на Нови Зеланд веома рано, када је у цијелој земљи било само 6 случајева, а убрзо затим у потпуности забранила улазак страних држављана. Јасноћа и одлучност спасили су Нови Зеланд од олује. До средине априла имали су само четири смртна случаја.

Технологија

Исланд под вођством премијерке Катрíн Јакобсдóттир нуди бесплатно тестирање свим својим грађанима, што ће омогућити изучавање ширења вируса и стопе смртности на основу прецизних података. Већина земаља ради ограничен број тестирања код људи са симптомима. Због масовног тестирања и због темељног система праћења заражених, нису морали уводити мјере изолације нити затварати школе.

Санна Марин постала је најмлађа премијерка када је изабрана прошлог децембра у Финској. Као права миленијалка, она предводи борбу против вируса користећи инфлуенсере на друштвеним мрежама, јер зна да не прате сви традиционалне медије. 

Љубав

Премијерка Норвешке, Ерна Солберг, дошла је на инвоативну идеју да се путем телевизије директно обрати дјеци у Норвешкој, а слично је урадила и премијерка Данске  Метте Фредериксен која је одржала прес конференцију само за дјецу. Она је одговарала на питања дјеце, објашњавајући им да је у реду да се осјећају уплашено. Оно што запањује јесте колико је ова идеја једноставна, а опет оригинална, јер је се никада до сада ниједан лидер није сјетио. 

Генерално, емпатија и брига које су све ове лидерице исказале чини се као да долазе из паралелног универзума. А сада упоредите ове лидерице и њихове приче са "мушкарчинама" који користе насталу кризу да учврсте своју ауторитарну владавину у којој: окривљују друге, контролишу правосуђе, демонизују новинаре и гурају своје земље у мрак, поручујући "никада се нећу повући са власти" (Трумп, Болсонаро, Обрадор, Моди, Дутерте, Орбан, Путин, Нетанyаху…), пише Форбес.

 

 


Бука препорука

Репортаже

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.