Држављани Турске и Ирака оптужени за кријумчарење миграната у БиХ

Оптужени се терете да су на подручју БиХ током 2019., дјелујући у међусобном договору и координацији, вршили незаконито кријумчарење илегалних миграната.

Fena / 16. август 2019

Тужилац Посебног одјела за организовани криминал, привредни криминал и корупцију Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу против Мурата Ербила, рођеног 20. марта 1968. у Арбилу, Ирак, држављанин Турске и Ирака, који се налази у притвору; и Сахина Сефе, рођеног 9. аугуста 1993. у Самсуну, Турска, држављанин Турске.

Оптужени се терете да су на подручју БиХ током 2019., дјелујући у међусобном договору и координацији, вршили незаконито кријумчарење илегалних миграната, углавном држављана Ирака, који су илегално ушли у Босну и Херцеговину, те нису имали важеће документе за боравак у БиХ.

У оптужници је наведено да су оптужени поступали противно Протоколу против кријумчарења миграната копненим, морским и зрачним путем којим се допуњује Конвенција УН против транснационалног и организираног криминала, а с циљем да за себе остваре незакониту имовинску корист.

Оптужени се терете за кријумчарење најмање 15 илегалних миграната у три наврата, које су за новчане износе који су досезали и 4.000 еура, превозили преко територије БиХ у правцу границе с Хрватском, у чему су их открили и спријечили службеници Државне агенције за истраге и заштиту - СИПА.

Оптужени се терете да су починили казнено дјело кријумчарења особа, из КЗ БиХ.

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ, саопћено је из Тужилаштва БиХ.


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.