Дубравка Угрешић: Народ воли гадове, зато их и бира

"Нико не може рећи да су се гадови наметнули народу. Не, народ их је изабрао. Народ има право да их збаци с власти. Али, гле парадокса, не збацује их"

Dubravka Ugrešić / 26. децембар 2013

Холандско-хрватска списатељица, једна од најуспјешнијих и најутицајнијих књижевница у Европи, Дубравка Угрешић, прва је жена која је добила НИН-ову награду.

Она је за београдски "Недељник" говорила о животу у егзилу, Хашком трибуналу, улози цркве на Балкану, југоносталгији, кризи идентитета е-У држава, пропадању културе на овим просторима, ратно-кафанском туризму итд.

"Народ воли гадове. Зато их и бира за своје представнике. Гадови су ту да би се обичан бирач при погледу на њих сам осјећао бољим. За тај диван осјећај спреман је да носи гада на леђима, као самог врага у народним причама.

Народ не воли одликаше, штребере. С њима се осјећа мањи и инфериорнији. Недавно сам читала интервју с једним великим и познатим издавачем који ускоро одлази у пензију, и своју каријеру завршава с горком спознајом да већина људи заправо воли лоше књиге. И против тога се баш ништа не може.

Тако је, ваљда, и с политичарима. Народ воли и бира оне лоше. И то је љепота демократије. Нико не може рећи да су се гадови наметнули народу. Не, народ их је изабрао. Народ има право да их збаци с власти. Али, гле парадокса, не збацује их.

Поставите себи једноставно питање: Како то да најпопуларније поп-звијезде (и у Хрватској и у Србији) тако катастрофално лоше пјевају?", каже Дубравка Угрешић.

Она каже да су посљедње пресуде Хашког трибунала, посебно ослобађање Готовине и Маркача, биле изненађујуће и за оне којима је право професија, али и за обичне људе.

"Мене мање забрињава то што су ослобођени, а више то што су такви људи апсолутни национални хероји, што је силан новац потрошен на њихову одбрану, што општине поклањају земљишта поред мора за градњу њихових вила, што људи бесплатно граде хацијенде за њих, како се не би патили по хотелима, што добијају бесплатне концесије на експлоатацију мора.Такве привилегије није имао ни Тито, а камоли било ко по рангу нижи од њега".

У опширном интервјуу за "Недељник", рађеном у Амстердаму у којем живи већ дуги низ година, списатељица и предавач на престижним универзитетима говорила је и о све мањем улагању у културу на балканским просторима.

"Ако нема државе, зар нема ни културе? Како се друже култура и држава? Која је то врста везе и меценства? На чему се та веза заснива? На реципроцитету? Зашто бих ја вас као држава уопште требала финансирати? А шта ћете ви заузврат дати мени? Постоји, дакле, хиљаду питања.

Да ли они који уништавају туђе споменике културе имају уопште право на своје? Да ли они који уништавају сопствене споменике културе имају уопште икакво право на културу? Да ли они који уништавају учеснике у култури имају право на ишта?", пита се Дубравка Угрешић.

 

(Б92) - Архива БУКЕ ( објављено у јуну 2013.године )

 


Бука препорука

Колумне

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.