Дугови у јавним предузећима у БиХ осам милијарди КМ

Извјештај Међународног монетарног фонда (ММФ) показује да у Босни и Херцеговини има око 500 јавних предузећа која запошљавају око 80.000 радника, те да и поред огромне имовине са којом располажу, не доприносе довољно економији земље.

BUKA portal / 22. мај 2019

Стални представник ММФ-а у БиХ Франциско Пароди истакао је да финансијско стање у тим фирмама није добро, да су дуговања у тим јавним предузећима око осам милијарди КМ те да је потребно да функционишу много боље.

- Немамо профитабилност јавног сектора, имају велика задужења и многа од њих не успјевају да измире краткорочне обавезе. Тај сектор би могао да функционише много боље – рекао је Пароди новинарима у Бањој Луци, гдје је презентиран ММФ-ов извјештај о раду у државним предузећима – Резултати и управњање.

Истакао је и да се владе не понашају као добри власници те да постоји много тога што треба да ураде да унаприједе њихов рад.

-Тражи се већи ниво јавности рада и одговорности у јавном сектору – казао је стални представник ММФ-а у БиХ, истичући да се током истраживања показало да ни саме владе нису знале шта је све у њиховом власништву.

Из те финансијске институције препоручују да јавна предузећа треба да воде стручњаци, без обзира на политичку припадност.

Презентација извјештаја ММФ-а одржана је у организацији Удружења "Мисли добро".

 

 


Бука препорука

Економија

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.