Душко Тадић, атлетичар, активиста и политичар: Вријеме је да ми млађи наметнемо нове теме које су потребне за бољу будућност

Вријеме је да се посвети пажња онима који су будућност наше земље, поручује Тадић.

Buka intrevju / 03. октобар 2018

Душко Тадић је атлетичар, активиста и политичар из Бањалуке. Тадић је носилац листе за Народну скупштину Републике Српске у Изборној јединици 3, испред "Прве странке".

За БУКУ разговарамо о идејама за које се залаже, његовом активизму, проблемима са којима се свакодневно суочавамо и другим темама.

Које су неке основне идеје које у овом тренутку желиш да истакнеш? За шта се као политичар залажеш?

Поред идеје о закону на пет амбалажу, као што је у сусједној Хрватској, главна идеја на коју сам се сада фокусирао је идеја о бесплатним уџбеницима. Толико је ствари које се могу урадити да би школовање дословно постало бесплатно, а које би биле од велике користи за сву дјецу и њихове родитеље. Ја сам ову предизборну кампању искористио да се ова тема наметне и, са свима који су вољни, спреман сам од 8. октобра почети радити на тражењу најбољег рјешења. Вријеме је да се посвети пажња онима који су будућност наше земље.

Неко си ко рјешава конкретне проблеме у граду, ко указује и на мале проблеме, али и даје рјешења. Колико ти је важна оваква политика?

Трудим се да радим оно у шта заиста вјерујем, да се држим конкретних  ствари и рјешавањем истих, а из дана у дан полако идем ка већим и већим проблемима. Кроз политику сам упознао масу политичара из разних политичких партија који имају слично размишљање и вољни су помоћи око проналаска најбољих могућих рјешења за сваки проблем.

Колико су нам данас у БиХ потребна нова лица у политици, имајући у виду шта нам је“стара гарда“ оставила у насљеђе?

Нова лица су јако потребна и из дана у дан се појављују. Надам се да ћемо имати снаге да се наметнемо поред оних који су коријење пустили још прије 20, 30 година. Вријеме је да ми млађи наметнемо нове идеје и теме које су потребне за бољу будућност.

Шта се, по твом мишљењу, треба мијенати у нашем друштву да би живот обичног човјека био бољи?    

Треба мијењати свијест народа. Свакоднено видимо како и ми сами својим дјелима, свјесно или несвјесно, уништавамо и прљамо природу у којој живимо. Постали смо летаргични на сва дешавања око нас. Ако се сви заједно не укључимо у рјешавање проблема са којима се свакодневно сусрећемо,  никад нам неће бити боље. Ја разумијем да је тешко, али није немогуће. Знам да није, јер и ја долазим из слоја грађана који је незапослен, који има породицу, и који се труди да сваки мјесец скрпи крај са крајем. Долазим из тог слоја, али ме то не спријечава да се трудим и борим  на све могуће начине да направим нешто што ће бити од користи за све нас. Заједничке интересе морамо поставити на прво мјесто, не због нас, али због наше дјеце која тек треба да живе, морамо и не смијемо губити вољу и наду колико нам год тешко било.

Често кроз кампање чујемо апстрактне појмове, говори се о бољој будућности, а губи се из вида проблем обичног грађанина који једва спаја крај са крајем, шта политика може урадити да овом човјеку буде боље?

Политика и политичке партије могу и морају обезбиједити потребне услове како би грађани живјели боље. Толико новца политичари и представници народа потроше на разне глупости, од којих је и предизборна кампања, за коју се незванично потроши преко 50 милиона КМ. Зар се послије тога може рећи да нема пара? Има их, само се требају усмјерити у праве вриједности и рјешавање заједничких проблема свих нас.

Када је живот у БиХ у питању, која област ти се чини најпроблематичнијом, гдје је потребна хитна и коријенита промјена и шта би ти понудио као алтернативу?

Код нас су све области проблематичне и све треба мијенати из коријена. Економија је један од кључних проблема који се мора што прије ријешити како би зауставили одлив грађана у земље ЕУ. Исто тако, образовање је један од проблема на којем се убрзано мора радити ако мислимо парирати знањем и потребама за новим радним мјестима која се данас намећу. Морамо престати тражити изговоре и сви заједно морамо почети радити и тражити заједничка рјешења, јер ова земља није власништво појединаца, него свих грађана који живе у њој. Мора се што прије зауставити страначка подјела директорских фотеља и морамо коначно на те функције почети постављати људе који су способни и доказани у својим браншама. Само способни могу направити боље, а не подобни...

Која је твоја основна порука гласачима, онима које позиваш да ти дају глас?

Ако добијем потребан број гласова да прођем у Народну скупштину РС, обећавам да ћу се трудити и радити на реализацији идеја које су од значаја и интереса свих нас. Нећу обећавати бајке за дјецу, али хоћу оно за шта знам да се може и мора реализовати да би нам свима било боље.

У БиХ мали је проценат излазности грађана на изборе, како то промијенити, како анимирати људе да изађу на изборе, јер су избори једини начин неке друштвене промјене?

Пошто њима није у интересу да својим гласом одлучују о својој судбини и судбини својих породица, онда њих не треба ни анимирати. Лјуди имају прво да изађу или не изађу и то право треба поштовати. Очито им је добро и не желе никакве промјене.

Због чега си се одлучио за политичку партију испред које излазиш на изборе, због чега сматраш да је она другачија од “осталих”?

Одлучио сам се зато што ми је Прва странка дала могућност да се борим за оно у шта вјерујем. Стали су иза мене, дали ми шансу да будем лидер, а ја сам спреман да ту шансу искористим. Спреман сам да заједно радимо на заједничким идејама које су од интереса свих нас, а исто тако сви заједно смо спремни сједити са људима из свих политичких партија како би пронашли најбоље могуће рјешење за све проблеме са којима се сусрећемо и чије је рјешење од интереса за све грађане Републике Српске и БиХ.  

Гдје видиш РС за четири године? Које промјене би волио да се десе, за које промјене дајеш свој глас?

Ако се сви заједно не укључимо у што бржи развој и напредак Републике Српске и БиХ, за 4 године већину становништва видим у Нјемачкој. Одлив становништва морамо почети рјешавати што прије и то треба да буде приоритет свих политичких субјеката који прођу на овим изборима. Морамо почети радити на заједничким интересима и циљевима и морамо престати падати на националистичку реторику која се стално пласира са свих страна. Човјек је човјек био он Србин, Бошњак, Хрват или било које друге националне припадности или вјероисповијести. Свој глас дајем за бољи живот свих нас и једва чекам да се та промјена оствари!

 

Разговарала Маја Исовић Добријевић

 

 


Бука препорука

Избори у БиХ

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.