Двије сједнице Предсједништва БиХ заказане за сутра

Сједнице

BUKA portal / 19. август 2019

 

Формирање власти у Босни и Херцеговини након прошлогодишњих парламентарних избора те потреба постизања консензуса ради даљег напретка земље биле су теме данашњег сусрета амбасадора Сједињених Америчких Држава и Велике Британије Ерица Нелсона и Маттхеwа Фиелда с предсједавајућим Предсједништва БиХ Жељком Комшићем.

Како је Фени потврђено из Уреда за односе с јавношћу Амбасаде САД-а на сусрету с Комшићем амбасадори су разговарали и о напретку БиХ у области реформи, али партнерству земље с Европском унијом и Сјеверноатлантским савезом (НАТО).

Овај сусрет заказан је уочи сутрашњих сједница Предсједништва БиХ од којих би на редовној сједници требало бити разматрано усвајање Годишњег националног програма (АНП) за НАТО, као и ванредна коју је тражио члан Предсједништва БиХ Милорад Додик о одлуци о именовању мандатара за састав Вијећа министара БиХ.

Након данашњег састанка у зграду Предсједништва БиХ дошао је и лидер Странке демократске акције (СДА) Бакир Изетбеговић који је новинарима потврдио да је разговарао с Комшићем и чланом Предсједништва БиХ Шефиком Джаферовићем (СДА).

Изразио је очекивање да ће питање АНП-а као и именовање новог предсједавајућег Вијећа министара БиХ Зорана Тегелтије, којег је предложио Додиков Савез независних социјалдемократа (СНСД), бити ријешено сутра.

Лидер СДА такођер је потврдио да уколико не буде подршке за слање АНП-а у сједиште НАТО-а у Брисел, неће бити подржано именовање Тегелтије за новог предсједавјућег Вијећа министара.

Раније су лидери СДА, СНСД-а као и Хрватске демократске заједнице (ХДЗ) БиХ Изетбеговић, Додик и Драган Човић потписали документ назван Принципи формирања власти према којем су постигли договор да у року од 30 дана формирају власт на државном нивоу.

АНП је документ који је од БиХ затражио НАТО како би могао бити активиран Акцијски план за чланство (МАП) у том војно-политичком савезу.

Међутим, политички представници из Републике Српске одбијају подржати тај документ због Резолуције о војној неутралности тог босанскохерцеговачког ентитета којег је усвојила Народна скупштина Републике Српске.

Иначе, усвајање АНП-а безкомпромисно тражи СДА увјетујући то подршком именовању Тегелтије за предсједавајућег Вијећа министара.


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.