ДW: НАТО схватио да најважнију ствар нико не брани

НАТО је постао свјестан да је један од најважнијих елемената неког могућег војног сукоба - небрањен, а то су сателити, због чега би база Рамштајн на западу Њемачке ускоро требало то да добије за још један задатак.

BUKA portal / 20. октобар 2020

 

Према писању Деутсцхе Wеллеа (ДW), одлуку о томе би НАТО могао да донесе већ овог четвртка.

У Рамштајну је већ смјештена команда ваздухопловних снага западних савезника, а одатле би сада могла да се прати и ситуација у свемиру, односно у Земљиној орбити, тачније да се прате сателити земаља НАТО, како цивилни, тако и војни.

Ради се прије свега о осматрању онога што се збива у орбити, али и о координацији мјера у неким ванредним околностима.

Како се наводи, генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг очекује сагласност министара одбране свих савезника и прије састанка овог четвртка, наглашавајући да то никако није "милитаризација свемира" - што је нешто око чега су се сложили главни противници Хладног рата још одавно.

Међутим, наводи се, ратови и војни сукоби се мијењају, а сателити постају све важнији јер омогућавају на наш свијет функционише, и то у мјери коју многи не схватају.

Према ријечима Столтенберга, трговина, временска прогноза, мобилни телефони и банкарски послови зависе од сателита.

"Свемир је од кључне важности и за НАТО, укључујући и могућност навигације, прикупљања информација, комуникације и детекције лансирања ракета негдје у свијету. Зато је изузетно важно да добро знамо шта се дешава у свемиру, да и даље имамо поуздане услуге које нам стижу из свемира и да НАТО задржи свој технолошки ниво", рекао је Столтенберг за ДW.

Столтенберг каже да је брза, ефикасна и безбједна сателитска комуникација кључна за јединице алијансе, као и да се свемир око наше планете у посљедњој деценији из корјена промијенио.

"Све је већа гужва, на стотине нових сателита лансира се сваке године. А сателити су све рањивији. Неке државе, међу њима и Русија и Кина, развијају анти-сателитске системе који могу да ослијепе, онеспособе или оборе сателите. То је пријетња ономе што се збива у орбити", рекао је Столтенберг.

У Рамштајну неће настати некакво оружје као из филмова научне фантастике, већ ће то бити центар у којем ће се прикупљати информације о ономе шта се збива у орбити.

Осим тога, најављују се и други планови НАТО, а требало би да буде формиран и својеврсни институт који би разматрао шта се може и мора урадити у том простору.

Он би такође могао да буде смјештен у Њемачкој, у Калкару у Сјеверној Рајни и Вестфалији, или у француском Тулузу.

Додаје се и да је француски предсједник Емануел Макрон још прошле године је најавио формирање штаба за заштиту свемира, тврдећи да је свемир "ново подручје сукобљавања".

Тренутно у нашој орбити има око 2.400 сателита, а отприлике 60 одсто њих припадају некој од чланица НАТО, а осом војне пријетње још једна ствар угрожава сателите - орбита Земље претворила се у право ђубриште по којем лети око пола милиона комада разних дијелова, сателита који одавно не функционишу, ракета и мисија које су давно заборављене.


Бука препорука

Репортаже

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.