Джез гитариста Владимир Тубић: Бањалуци фали модерна академија у којој ће се свирати джез, блуз и рокенрол

Владимир Тубић врстан је, талентован и перспективан млади джез гитариста из Бањалуке.

Ernest Bučinski / 28. фебруар 2020

 

Гитару свира од једанаесте године, када је почео да узима прве приватне часове код легендарног бањалучког музичара Златка Миджића Мидже. Временом је мијењао учитеље, а Владимир је једно вријеме ишао на часове и код, можда и најбољег роцк гитаристе са ових простора, Радомира Михаиловића Точка. За овог генијалног музичара, Владимира вежу одлична искуства. Ишао је код њега неколико мјесеци на часове и, како каже, код њега је савладао једно веома битно градиво које му је помогло да гитарски напредује. Због тога Владимир препоручује свим музичарима полазницима да се јаве Точку и упознају са њим, јер од њега могу пуно научити. 

Данас Владимир свира са својим бендом “Владимир Тубић квинтет”, са којим наступа по фестивалима и клубовима, а живи на релацији Бањалука – Београд. Ових дана боравио је у свом родном граду, гдје је имао наступ у клубу “Жижа” са познатим гитаристом Драганом Табаковићем, па је новинар БУКЕ искористио прилику да с Владимиром уради интервју, присјети се Владимирових музичких почетака и поприча о његовој будућој каријери. 

“Сјећам се да је у почетку било тешко савладати основе, као што је и сваки почетак тежак. Био сам сам изузетно сретан кад сам добио своју прву акустичну гитару, ентузијазам је био велики да савладам основе. Први учитељ гитаре био ми је бањалучка локална легенда Златко Миджић Миджа, басиста и и изузетан слухиста. Изузетно сам му захвалан и сматрам да је он заслужан за мој музички напредак, јер је увијек потенцирао на битним музичким елементима као што су тон у руци, феелинг, динамика и слично. Златко ми је био продуцент на мом првом инструменталном албуму и могу слободно да кажем да је он заслужан за оно гдје сам ја данас”, казао је Владимир на почетку разговора.

 

Сваки почетај је тежак, па је тако било и са Владимировим савладавањем инструмента. Али он тврди да се, уз константан рад и добро менторство, то превазиђе. 

“Битно је бити упоран и много вјежбати, јер то је кључ успјеха. Вјежбање инструмента је овисило о периодУ. Некад сам вјежбао више, а некад мање.Трудио сам да ми вјежбање инструмента буде константно и никад није прошао дан, а да нисам минимум сат времена вјежбао. Сматрам да је много битније шта се вјежба од тога колико се временски вјежба”, тврди гитариста.

Иако је много напредовао, Владимир и даље учи. Труди се да напредује у музицирању, па тако и данас као музичар који би могао многе да научи свирању, он и даље узима часове код искусних професора гитаре.

“Мој садашњи ментор гитаре је Миша Марјанов. Он је један врхунски гитариста који живи и предаје у Суботици. Код њега сам ишао приватно на часове три године и он ме је спремао за пријемни испит на джез конзерваторијуму у Бечу, на којем сам студирао. Врхунски је гитариста и посебан због своје свестраности у музицирању”, каже Владимир.

Међутим, вјежба и рад су донијели и резултате, што је Владимиру омогућило да има многе наступе и дође у сарадњу са познатим и признатим джез музичарима.

“Учествовао  на разним регионалним и интернационалним студијским пројектима и лајв наступима. Навео бих два најбитнија, а то је промоција албума у Београду на којем су ми гостовали Васил Хаджиманов, Мирослав Товирац. Највећи догађај на којем сам учествовао је фестивал "Маде ин Неw Yорк" у Црној Гори, на којем сам имао прилику да свирам са чувеним  бубњаром Даве Wецклом и многим одличним музичарима из Сједињених Држава”, навео је музичар.

Када је ријеч о правцима, Владимир је стилски оријентисан, како каже, углавном ка јазз, блуес, функ и фусион звуку. Што се тиче рокенрола, Владимир слуша, али не свира у роцк бендовима.

“Радим на својим композицијама, снимио сам два албума. Задњи албум "Халф Степ Уп" је успјешно прошао на промоцијама албума. Имам у плану да промовишем албум и на западу. У скоријем периоду планирам да снимим нови сингл и урадим спот за нову композоцију”, казао је млади джезиста.

Он сматра да се на нашим просторима доста пробудила свијест о джез музици, па је тако и каријера садашњих джез музичара много извјеснија него раније. 

“Све је више джез музичара, јер се недавно отворила “Јазз академија” у Београду. Све је више джез концерата и јам сессиона, па публика има прилику да чује джез. Што се тиче Бањалуке, овдје треба једна институција, то јест академија која се бави модерним музичким смјеровима, и која би запослила неколико гостујућих професора који би предавали инструменте и музичке стилове као што су: роцк, блуес, јазз. На тај начин би млади музичари у Бањалуци напредовали и тако би се унаприједила сцена. Нажалост, у Бањалуци млади музичари немају од кога да уче, па нема ни сцене, ни напредка. Треба ту још доста ауторског рада”, објаснио је музичар на крају разговора.
 


Бука препорука

Интервју

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.