Джон Пилджер пренио упозорење Джулијана Асанжа: Нисам у питању само ја, сви смо у опасности

На протесту који је почетком септембра одржани пред зградом Владе Велике Британије, познати новинар Джон Пилджер пренио је поруку Джулијана Асанжа, који служи затворску казну у Енглеској.

BUKA portal / 12. септембар 2019

Foto: Printscreen

"Понашање британске владе према Джулијану Асанжу је срамотно.  То је светогрђе према самој идеји људских права. Не претјерујем када кажем да је начин на који се према њему поступа и прогон Джулијана Асанжа је начин на који диктатори поступају према политичким заробљеницима", казао је Пилджер, који је заједно са Роджером Вотерсом из групе Пинк флојд учествовао у протестима испред британске Владе у Лондону.

Наиме, Роджер Вотерс је овај протестни концерт најавио на Тwиттеру, али се упркос медијској тишини о овом догађају, у Лондону окупило више стотина људи, који су осудили понашање британске владе и пружили подршку Джулијану Асанжу.

"Када сам питао Джулијана шта би волио да кажем данас, казао је 'Реци да нисам у питању само ја, већ сви ми, сви новинари и сви издавачи који раде свој посао'", изјавио је Пилджер . 

Опасност у којој се налази Асанж, додао је овај награђивани новинар и филмски стваралац, може се лако раширити на садашње и бивше уреднике Гардијана, Њујорк тајмса, Ел паиса и многих других новинара и медија широм свијета "који су објавили открића Викиликса о лажима и злочинима наших влада".

"Одбраном Джулијана бранимо најсветије право. Говорите сада или ћете се једног дана пробудити а владаће тишина нове врсте тираније. Избор је наш", упозорио је Пилджер.

Иако је шведско правосуђе обуставило истрагу у вези са оптужбама за силовање против Асанжа, британске власти су га ухапсиле и осудиле на затворску казну од 50 седмица због кршења условне казне 2012. године када је избјегао хапшења.

Уколико Асанж буде изручен Сједињеним Државама постоји бојазан да ће му се судити  за објаву хакованих докумената америчке владе о ратовима у Афганистану и Ираку.

Пилджер је у контакту са Асанжом и каже да је много смршао, али да се и даље не предаје, преноси британски портал Wхатсуп Еуропе.

 
 

 


Бука препорука

Вијести

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.