Едо Маајка 'Моћно' - пјесма и спот с мисијом

Нова пјесма...

BUKA portal / 01. октобар 2021

"Рјешење је у мени, рјешење је у теби, та мала искрица свјетла.

Фокус на искру, фокус на мало, пораст ће не брини, пажње јој треба.

Треба јој неба, треба јој зрака, мало јој пухни да се распламса."


Љетним хитом 'И Лике То Данце' Едо Маајка коначно је остварио дуго планирану сурадњу са сплитским колегом Војком, а у изведби им се придружио и Буда, вокал познатог словенског цроссовер квартета Елвис Јацксон. Уједно је најавио и излазак новог албума "Моћно", с којег нам представља други сингл и видео спот, насловну пјесму 'Моћно'.

Један од најбољих текстописаца регије још једном је закуцао у мету. Брутално искрен, Едо репа о животу, и то ради мајсторски, а у комбинацији с Матком Шашеком Кооладеом, настало је у пуном смислу ријечи нешто 'Моћно'.  

Пјесма говори, каже Едо Маајка, о великом броју људи који су друкчији од околине која диктира што ваља, друкчији од трендова и калупа па се добија привид да постоји добро и прихватљиво и наравно, оно неприхватљиво. Самим тиме што појединци размишљају или се понашају друкчије, постају неприхватљиви. Посљедица тога је умањивање властите вриједности, мишљење да морамо слиједити упуте како се понашати, што или кога вољети, што радити… А све је то заправо лаж. Другима дајемо моћ над нама самима, заборављамо властиту величину и снагу, поручио је и додао: "Људи су јако моћна бића. То је лако заборавити у овом глобалним друштву које смо сами направили. Заборавимо и мислимо да смо беспомоћни, мање вриједни... Ово је пјесма о томе. Сви смо моћни, вриједни, јединствени такви какви јесмо. Бити свјестан тога је циљ. Та свијест је наше природно стање, наш плус, наша кућа и дом."

Пјесму прати динамичан видео спот иза којег стоји сарајевски дизајнер и креативац Дино Хујић, који је у визуалном дијелу додатно истакнуо и потенцирао ту медијску буку графичком обрадом слике, брзом монтажом и 'глитцхевима', а лyрицсима у видеу додатно нагласио снажан текст пјесме.

"Свима је позната злоупотреба медија како би се путем њих манипулирало човјеком. У свој тој медијској буци, то моћно биће заборавља на праве вриједности и живи (за) оне лажне и тако врло лако занемарује мале искрице свјетла које воде до великих промјена у нама и око нас. Ово су пјесма и спот с мисијом - да подсјети како промјена лежи у свакоме од нас." - каже Дино.

Продукцију скоро цијелог албума потписује Кооладе чији су беатови одлична подлога за Едине версе. Након готово 6 година, Едо је сложио јако добар клупски албум базиран на хип-хоп продукцији и поручио: "Након дуго времена имам албум на беатове, право ми је недостајало!".

У студио је дошао с намјером да заједно едитирају један беат, али се тијек ствари мало промијенио. Наишли су на прави беат, Едо је одмах снимио верс и рефрен, а кад су послушали снимљено: "Само смо се погледали и рекли: 'Ајмо снимит читав албум!" - додаје Кооладе.

Наслов не може бити точнији. Моћни су верси и беатови, моћна је порука коју носи. Од превелике буке заборављамо да је човјек моћно биће. Зато слушај Маајку, и из минуса крени у плус!


текст | Едо Маајка

глазба | Кооладе & Едо Маајка

продукција | Кооладе

видео | Дино Хујић

 


Бука препорука

Вијести

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.