Еколози и активисти: Министрице Голић, због Сане требате дати оставку!

Одговор на саопштење Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију...

Maja Isović / 25. април 2016

Коалиција за Сану шаље министрици Сребренки Голић, а прије свега медијима и јавности одговор на саопштење Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС поводом протеста које је организовано на изворима Сане због изградње хидроелектране Медна.

 

Фото: Министрица Сребренка Голић

 

У Министарству за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске је речено да је Окружни суд у Бањалуци потврдио ваљаност еколошке дозволе за малу хидроелектрану "Медна" коју је издало Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске. "Еколошком дозволом, која је потврђена пресудом Окружног суда у Бањалуци, утврђено је да примјеном наложених мјера заштите животне средине, утицаји на животну средину могу бити доведени у прихватљиве границе", наводе између осталог из Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске.

 

Фото: Јан Пирнат

 

Коалиција за Сану одговара на наводе из Министарства:

 

Министарство: Еколошка дозвола је ваљана. Коалиција за Сану: Није. Против ње су два пута подизане тужбе, а нећемо стати док не буде и правно јасно да се не могу више легализовати захтјеви приватних лица науштрб природе и људи. Ова дозвола је утемељена на лошој, непрофесионалној и нестручној Студији утицаја које је Ваше министарство прихватило, а коју струка, локално становништво и еколошке организације побијају већ седам година. Министарство: Утицаји на животну средину могу бити доведени у прихватљиве границе. Коалиција за Сану: Не могу. У Студији утицаја се не наводе „прихватљиве границе“ него се у закључку каже: „Након проведеног студијског истраживања цјелокупне проблематике утицаја на животну средину пројекта изградње и експлотације енергетског комплекса МХЕ Медна“ на ријеци Сани могуће је доњети генерални закључак да су утицаји хидроелектране велики и трајни, посебно због тога што се ради у предјелу гдје су антропогени утицаји мало изражени, па ће изградњом мале хидроелектране природно стање горњег тока ријеке Сане бити знатно нарушено, прије свега биће нарушене пејзажне и амбијенталне каратеристике локације.“ Ако су утицаји који су „велики и трајни“ у „прихватљивим границама“ за Министарство просторног уређења, грађевинарства и екологије овим путем поручујемо да се престану бавити тим послом, јер очигледно не разумију значење ријечи „велики и трајни“ нити саму проблематику која се односи на пројекат изградње хидроелектране Медна. Министарство: Перо Букејловић је потписао додјелу те концесије. Питање за Коалицију: “Да ли су икад поднијели тужбу или бар јавно прозвали потписника ове одлуке, Перу Букејловића?”. Коалиција за Сану: Безброј пута смо јавно прозвали Перу Букејловића. Истовремено, прозивамо и Вас министрице Голић, обзиром да сте Ви одобрили Студију утицаја и издали Еколошку дозволу и Дјелимично рјешење за грађење испред Министарства, иако смо Вам дали безброј разлога да то не учините. Издана концесија не значи да је пројекат добар и да се одмах издаје еколошка и грађевинска дозвола, већ би Ваше министарство требало да сагледате све аспекте, а онда издаје дозволе. Министарство: Министарство је водило рачуна о заштити животне средине, али и о праву грађана у горњем току ријеке Сане на одржив развој подручја у ком живе. Коалиција за Сану: Локално становништво већ дуже од годину дана трпи негативне посљедице изградње хидроелектране Медна. Немају питку воду, урушавају им се објекти за вријеме минирања брда због деривационог тунела, путеви су им уништени и то све након што су два пута доносили једногласну одлуку на Скупштини Општине Рибник да су против овог пројекта.  Истовремено иницијатива за проглашење Парка природне горњег тока ријеке Сане коју смо покренули 2012. године стоји у ладици Вашег министарства без образложења.

 

Фото: Јан Пирнат

Министарство: Да ли Коалиција за Сану сматра да Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске, као важан дио правног система, не треба да поступа по правоснажним одлукама правосудних институција, него да води у безвлашће? Коалиција за Сану: Преиспитате издане дозволе и сагледате негативан утицај хидроелетране “Медна” иако постоји концесиони уговор. То није безвлашће, него управо вршење Ваше дужности. Признајте да сте уништили Сану и дајте оставку или урадите нешто да се овај злочин заустави. Ми нећемо стати и истрајаћемо да сви који су за овај злочин заслужени одговарају пред правдом и народом. Подсјетимо да је у суботу одржан протестни излет на Сани гдје је преко 200 кајакаша и еколога са извора Сане поручило да не одустају од борбе. Протест је одржан против хидроелектране ,,Медна'' која је већ у изградњи. Извођач радова је аустријско-њемачка фирма Келаг. Сана је једна од посљедњих ријека у Европи у којој живи младица, важна врста рибе која је глобално пред изумирањем. ,,Ми нећемо одустати од Сане и наше борбе против Келага'', изјавила је Наташа Црнковић из Центра за животну средину – организације која се више од седам година заједно са још 22 организације окупљених у Коалицији за Сану бори против изградње ове хидроелектране. „Тражимо од министрице Голић да преиспита одлуке Министарства и заустави један од најгорих пројеката у Републици Српској“, наглашава Наташа. Лјуди из Босне и Херцеговине, Нјемачке, Аустрије, Словеније, Италије и Хрватске су учествовали на протесту, заједно са великим бројем локалног становништа. ,,99% локалног становништва се противи изградњи хидроелектране, међутим, наше мишљење су до сада сви надлежни игнорисали'', каже Лјубомир Лисица, угрожени становник Ландека, села уз ријеку Сану, који више од година дана трпе негативне посљедице изградње хидроелектране. Према истраживању Ривератцха, у Аустрији се око 45 милиона евра уложило у опоравак ријека у којој станују младице од 1999. године. Ту се убраја уклањање обалоутврда и осталих страних препрека у циљу обезбјеђивања већег простора за ријеке. ,,Оно што Келаг чини младици је срамотно. Ни у Нјемачкој нити у Аустрији се не би успјели извући из овога'', изјавио је Улрицх Еицхлеманн из организације Ривератцх и координатор кампање ,,Сачувајмо плаво срце Европе''. “Босна и Херцеговина има најневјероватније ријеке у Европи. Ријеке као што су Сана, Уна и Неретва су јединствене. Рибари, кајакаши, еколози – ми сви требамо да ујединимо снаге и да зауставимо ову навалу хидроелектрана овдје и на читавом Балканском полуострву” рекао је Рок Розман, организатор Балкан Риверс Тоур.

 

Фото: Јан Пирнат

 

Кајакаши из Европе под слоганом „Сачувајмо ријеке Балкана – зауставимо навалу брана“ дошли су на Сану у суботу, 23.4. што је била осма ријека на којој су веслали од како су кренули 16.4. са Саве Бохињке. Циљ Балканске турнеје кроз ријеке је да се актуелизује важност ријека и њихова угроженост хидроелектранама. На челу са бившим олимпијцем Рок Розманом и оснивачем Лееа Цоллецтиве, кајакаши из Европе ће веслати на 18 ријека у шест балканских земаља. Тура се завршава 20. маја на ријеци Вјоса у Албанији.

Поводом Дана планете Земље, 22. априла, и у склопу Балканске турнеје кроз ријеке, Коалиција за Сану је организовала шесту годину заредом протестни излет на изворима Сане у суботу, 23.4.2016. године.

Коалиција овим излетом апелује да се извори Сане требају очувати, упркос почетој изградњи хидроелектране „Медна“ која пријети да угрози једано од најљепших природних наслијеђа наше земље.

Протестни излет је био осигуран уз подршку Горске службе спасавања Бања Лука, која је обезбиједила сигурност за све учеснике. Да подсјетимо, инвеститор “ЛСБ Електране” из Бањалуке под окриљем “Интеренерго” д.о.о. Лјубљана власништва Келаг Интернатионал (Аустрија),  покушава да изгради малу хидроелектрану “Медна” на самим изворима ријеке Сане. Коалиција за Сану је израдила Студију економске оправданости и тако доказала неисплативост овог пројекта и негативан финансијски ефекат по буџет општине и Републике Српске у износу од 1.055.988 КМ. Након седам година борбе и поред изградње хидроелектране која је у току, није касно да се сачува Сана. Зато овим путем поручујемо да „Не одустајемо од Сане!“.

 

Везан текст: 

Бука интервју: Борба за Сану је борба за НАШЕ природно благо и НАШЕ природно насљеђе

 

 

 

 


Бука препорука

Друштво

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.