Екслузивно писмо Ангелине Јолие за ЕЛЛЕ: Свијету је потребно више вјештица!

Од када знамо за Ангие, знамо је као опаку цуру са ставом. И даље је опака, а њени ставови начинили су од ње жену која инспирише.

BUKA portal / 19. август 2019

 

Поводом изласка последњег наставка једног од њених напјпознатијих филмских наслова Малефицент, у овом случају Малефицент: Мистресс оф Евил, Ангелина Јолие дала је екслузиван интервју за америчко издање магазина ЕЛЛЕ.

Тема разговора тицала се Малефицент жене, али не у филмском смислу.

У преводу на српски реч „малефицент“ би означавала некога ко је зао или опак.

У филму улогу главне Злобнице и вештице , тумачи Ангелина. Нажалост, у стварности ове улоге су такође додељиване женама, али не због њихових магичних моћи, већ због страха од њихове моћи.

Током историје женски род оптуживан је за вештичарење, а неки од разлога за то су били следећи:

независност и слободу понашања по питању сексуалног живота, због слободе говора о бројним темама, а поготово о политичким ставовима, власти и религији или једноставно само из разлога што су се одевале на неочекиван начин.

Оптужбе за вештичарење коришћене су да би се жена ућуткала и да би се стекла контрола над њом, а то је чињено у скоро свим културама и у практично сваком веку, све до данас.

То је толико сумануто, да из ове перспективе сада изгледа чак и комично. Тако је све док сте несвесни следеће информације: да се у многим државама и данас илегалним и непристојним сматра жена која пева и плеше у јавности. Као што је то рецимо у Ирану.

Исто тако жене које се боре за своја права у бројним земљама су етикетиране као лоше мајке, тешке, девијантне.

Као амбасадор Уједињених нација путујем често у земље у којима бих због свог поашања или начина размишљања завршила иза решетака или бих генерално била изложена опасности.

Застрашујућ је податак да је чак 650 милиона жена и девојчица широм света морало прислино да ступи у брак пре своје 18 године.

Ништа од овога што наводим везано за неправду која се вековима чини женском роду, не спори да се неправедни и страшни злочини начињени и чине се и над мушкарацима, међу којима и оно за вештичарење и то током ових "модерних" времена такође.

Међутим, уколико се загледамо у прошлост и сва дешавања, не можемо да се не запитамо:

Зашто је толико много времена утрошено на то да се жена задржи на позицији број два?

Ако из ове перспективе поглдамо ове „вештице“
, можемо врло лако да увидимо како су то само биле жене које су биле уморне од неправде и злостављања. Жене које су одбиле да прате правила, желећи да следе своја веровања. Жене које нису одустајале од борбе за своја права, по цену смрти, затвора и одбијања од стране пордице и пријатеља.

Уколико је то опако, свету је потребно више опаких жена. Више вештица!

Када размишљам о овој теми, размишљам и о одређеним мушкарцима. Тада се неретко сетим једног оца кога сам упознала у избегличком кампу у Пакистану, током владавине талибана. Овај човек је до те мере био претучен због тога што је ћерку послао у школу, да му је беоњача била потпуно жута због оштећења на јетри које је батинањем зарадио.

Која је наша животна улога и како ћемо се поставити у и према животу, нешто је на чему сви сами са собом морамо да радимо.

Као жене често можемо да скренемо с пута
, јер нас наши природни инстинкти воде ка улози оне која негује и брине, као и оне која се повинује и прилагођава очекивањима друштва.

Задатак да запитамо себе ко смо ми заиста и какви желимо да будемо у овом животу – не, оно шта мислимо да би други прихватили, већ оно шта смо заиста, може бити изузетно тежак. Међутим, када слушате себе онда можете и донети одлуку да искорачите напред, учите и мењате се.

Често говорим ћеркама да је најважнија ствар коју могу да ураде да развију свој ум.

Увек можете обући лепу хаљину, али није важно шта имате споља, ако оно што имате изнутра – ваш ум, није јак. Нема ништа привлачније, можемо рећи чак и више очаравајуће – од независне жене са ставовима.

Са љубављу, свим опаким женама и мушкарцима који их разумеју.

Ангелина.


Елле.рс


Бука препорука

Тема

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.