Ема Агић – дјевојчица која руши предрасуде

Четрнаестогодишња дјевојцица Ема Агић је математичарка која би вољела бити оутуберка. Ема похађа основну и музичку школу, а поред свега тренира ритмичку гимнастику и скија. Ема је класична тинејџерка. Осим што није. Ема је класична тинејџерка која има Дон синдром.

Abela Purivatra / 03. април 2017

Типични дан породице Агић из Сарајева не разликује се много од дана у другим бх. породицама које имају двије здраве и активне тинејџерке. Све се, каже Маида Агић, мајка двије дјевојчице – Еме и Сарах, врти око школе и спорта. Три пута седмично Ема и Сарах иду у музичку школу, а пет пута на тренинг ритмичке гимнастике. Као и многе друге дјевојчице, Ема и Сарах имају и кућна задужења. Распремање стола након ручка, усисавање или брисање прашине само су неке од њихових обавеза.

Ема ради све што раде њени вршњаци

Ема је рођена у осмом мјесецу трудноће. Седамнаест дана провела је у инкубатору јер је слабо дисала и није сисала. Прошло је од тада четрнаест година и данас, кажу, њихов приступ Емином одгоју уопће се не разликује од приступа којег имају према њеној сестри Сарах. “Ту је логика једноставна – Ема учествује у свему у чему судјелује њена сестра и остали вршњаци. Еми само треба више времена да савлада неке вјештине, тако је било и за ролање, вожњу бицикла, пливање, скијање. Ту смо били упорни и нисмо одустајали. Ема је данас одлична скијашица а након шест година редовног тренирања имала је и самостални наступ на Међународном турниру ритмичке гимнастике, на што смо посебно поносни” – каже за Фурај.ба Маида Агић, Емина мама.

“Вољела бих бити оутуберка, пратим Јану Дачевић, и Анђелу и Нађу, а понекад и Марију Жежељ. Од свих предмета највише волим математику. Имам неколико најбољих другарица, највише волим Деу, она тренира ритмичку гимнастику, као и ја” – каже дјевојчица Ема. 

Дјевојчица која помјера границе

Ема је изврсна у школи, а уз то ниже успјехе на бројним такмичењима. Тако је до сада освојила двије сребрене медаље на Међународном турниру ритмичке гимнастике “Олимпик куп”, 2016. и 2017. године. Такођер, добитница је и специјалног признања Клуба ритмичко-спортске гимнастике “Олимпик” за допринос и промицање ритмичке гимнастике. 

Потребно је цијело село да се одгоји дијете

Да би мала дјевојчица Ема могла сањати велике снове и да може бити све што је данас, кључна је подршка околине. Велика подршка која је почела борбом њених родитеља, а постоји захваљујући људима који је свакодневно окружују.”Ми смо као породица успјели креирати око Еме, а самим тим и око наше породице, кругове подршке. Без активног учешћа и рада Еминих одгајатељица из вртића, учитељице, наставника из школе, наставника из музичке, тренера из клуба РСГ “Олимпик”, тренера скијања, и многих других, тешко да би Ема била толико укључена и активна. Кинеска пословица каже: ‘Потребно је цијело село да се одгоји дијете’. То се посебно манифестира када је ријеч о дјетету с инвалидитетом” – каже Емина мама Маида. Додаје скромно да она и њен супруг Нермин не би рекли да су Емини успјеси невјероватни. “Нјен живот је одраз потпуне инклузије, напорног рада који је почео од самог њеног рођења. Оно на што смо поносни јесте да је она веома самостална, сретна, и у ствари, једна типична тинејџерка која хода около са слушалицама у ушима и мобителом у рукама. Баш као и њени вршњаци.”

Ема са мамом и сестром

Живот са Дон синдромом у Босни и Херцеговини

Маида Агић активно је укључена и у рад Удружења “Живот са Дон синдромом”. Каже да квалитет живота особа с Дон синдромом може бити на веома високом нивоу. Да они могу живјети веома активан и испуњен живот, похађати редовне школе, учествовати у спорту, култури, имати радни ангажман, живјети самостално уз подршку. Ипак, тврди, код нас се све своди на једно. “Колико породица ‘гура’, толико ће бити ‘видљива’ и та особа, а то не би требало бити тако. Превелик је то задатак за једну породицу. Без добре организације друштва на темељима инклузије, без система подршке породици и тој особи, ми ћемо се, као друштво и даље ишчуђавати, и славити као невјероватан успјех то што једно дијете с Дон синдромом иде у редовну школу, или скија” – каже Емина мама.  Дјевојчице која је, уз безрезервну подршку своје породице, понос бх. друштва.

 

Извор: Фурај.ба

 


Бука препорука

Друштво

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.