Емина Бусулаџић о 40 година рада у „Дити“: Радник у БиХ никад није био у горој ситуацији

Порука радницима у БиХ: Борите се. Нико се за вас неће борити до вас самих. Вратите своје достојанство, јер ви сте ти који доносе профит послодавцу...

Maja Isović Dobrijević / 06. фебруар 2017

Једна од најпознатијих бх. радница која се бори за радничка права, Емина Бусулаџић, отишла је у пензију након 40 година рада у Фабрици „Дита“ у Тузли. Она је била један од најјачих гласова када је ријеч о спашавају „Дите“, а најављује да борбу за фабрику у којој је радила наставља и са садашње позиције.

Емина каже да је тренутно на годишњем одмору, али се не одмара, јер случај „Дита“ није завршен, а она је још увијек јако активна, јер је члан вијећа повјерилаца, па на тај начин и даље ради.

Емину смо питали да ли је било тешко дочекати пензију и који су јој били изазови, а она на то каже да су јој осјећања помијешана, јер је имала обавезу да покуша исправити нешто у чему је њена генерација заказала.

„Значи, сва ова дешавања посљедних 25 година нису се требала десити, требали смо то препознати и реаговати. Када си споменула изазове, онда могу рећи да је највећи изазов када сам кренула сама у борбу против криминала, у борбу против свих државних институција. Првобитни циљ је био привући што више радника, грађанства, и истину о дешавању изнијети вани. Наравно, највећи изазов је био покренути фабрику, што ми је на крају пошло за руком“, рекла је за БУКУ Емина Бусулаџић.

Када је у питању њен радни вијек, Емина каже да јој је била част радити у гиганту какав је Дита.

„1977. године, прва у БиХ, како год се она развијала и ја сам се развијала с њом. Својим радом и знањем смо врло брзо, већ осамдесетих година, били у врху у нашој бранши. Мало се људи може похвалити да у свом радном вијеку два пута ради исти посао, то јест да покрећу фабрику. Овај други пут, покренути фабрику је било много теже, али је било много слађе. Разлика између та два покретања је што смо код првог покретања имали помоћ државе, што се за овај други пут не би могло рећи“, објашњава наша саговорница.

У спашавању Дите Емина је била једна од најгласнијих особа, а она додаје да је и једна од најбезобразнијих и најупорнијих. Истиче да је знала тачно све што се дешава, имала је циљ и ишла је према том циљу пуна самоувјерења и вјере.

„Од члана извршног одбора синдиката, па до предсједника штрајкачког одбора и сада као члан вијећа повјерилаца, све у циљу помоћи и опстанка Дите“, истиче она и додаје да је јако важно бити активан грађанин и радник, јер само тако можемо говорити о радничком праву и грађанском достојанству.

Емину Б. питали смо да упореди рад некад у бившем систему и сад у новом систему:

„Прије смо имали институције које су водиле рачуна о правима радника. Морал је био на високој нози, имали смо сигурност, имали смо бесплатно школство, здравство, социјална давања, рад на неодређено вријеме, право на годишњи и на седмични одмор, хтјели не хтјели, данас то ништа немамо.  То нам је ускраћено са новим  законом о раду, који су донијели људи које смо ми бирали и који живе од наших плодова рада.  Прије је радник био упознат са пословањем, било је доста транспарентности. У ондашњем друштву, јако је пуно било хуманости и солидарности. Како радничке, тако и грађанске. Највећи проблем сада је криза морала и амбиција појединаца да се обогате у врло кратком периоду, а то могу само на криминалан начин“, каже Емина Бусулаџић.

Она каже да је тренутни положај радника у БиХ никакав. Каже да оно што су генерације прије нас избориле, ми смо врло лако изгубили. Поред тога, Емина истиче да је сигурност радника никаква, а на сцени су вишестраначко друштво, непотизам, корупција и радник никад није био у горој ситуацији.

Нјена порука радницима је: „Борите се. Нико се за вас неће борити до вас самих. Вратите своје достојанство, јер ви сте ти који доносе профит послодавцу“.

Емину смо питали и како види Диту у наредном периоду, а она каже да је то најтеже питање.

„Диту смо оспособили и доказали да знамо, можемо и хоћемо да радимо. Оно што Дити сад треба су нова улагања, а ми за то нисмо способни. Сутра кад уђе нови стратешки партнер, ако има озбиљне намјере, од Дите ће врло брзо направити гиганта“, објашњава она. За крај разговора, нашу саговорницу смо питали чему се радује у пензионерским данима, а она каже да сумња да ће од правих пензионерских дана ишта имати, јер каже да ово што је започела, не само са Дитиним, него и са осталим радницима, то мора и завршити. Борба остаје иста, само на други начин.

 

 


Бука препорука

Интервју

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.