ЕП одлучује о кандидатури Урсуле вон дер Леyен за предсједницу ЕК-а

Европски парламент данас ће се, на пленарној сједници, очитовати о кандидатури Њемице Урсуле вон дер Леyен за предсједницу Европске комисије.

BUKA portal / 16. јул 2019

 

Уколико Вон дер Леyен добије подршку ЕП-а, одмах се креће у процес формирања новог сазива ЕК-а.

У супротном, Европско вијеће има мјесец дана да ЕП-у достави име новог кандидата или кандидаткиње за највишу дужносту у Европској унији.

Актуална њемачка министрица одбране у пријеподневним сатима ће представити свој програм на пленарном засједању ЕП-а, потом ће одговарати на питања лидера политичких група, а предвиђена је и дебата европских заступника о њеном именовању и програму.

Тајно гласање предвиђено је од 18.00 сати, преноси Ал Јазеера Балканс.  

За мјесто предсједнице ЕК-а потребно јој је да добије повјерење више од половице гласова од укупно 751 заступника у ЕП-у.

Европска пучка странка - ЕПП, из чијих редова долази Урсула вон дер Леyен, уједно и најбројнија политичка група у ЕП-у, већ је најавила своју подршку избору прве предсједнице ЕК-а.

Европски социјалдемократи, као друга групација по броју заступника, имају примједбе на непоштовање принципа избора водећег кандидата с европских избора у случају номинирања Вон дер Леyен.

И социјалдемократи и европски либерали очекују да виде хоће ли Вон дер Леyен подржати њихове захтјеве који се односе, како на програмску политику, тако и на састав нове ЕК-а. 

Зелени и крајња љевица већ су најавили да ће гласати против.

Ако добије потребну већину, Вон дер Леyен одмах креће у номинације за састав нове ЕК-а, која би требала почести с радом до краја године.


Бука препорука

Вијести

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.