Епидемија коронавируса погађа и најбогатије и најсиромашније у свијету

Пандемија коронавируса је погодила и најбогатије и најсиромашније у свијету, када је британски принц Цхарлес позитивно тестиран на вирус а 1,3 милијарди индијских становника потпуно су блокирани, пише АП.

BUKA portal / 25. март 2020

У међувремену су се амерички посланици коначно усугласили око програма мамутске економске помоћи у циљу покретања раста вриједности дионица широм свијета. План би подржао фирме током кризе, и на основу њега би домаћинства добила једнократну помоћ од 1.200 долара по одраслој особи и 500 долара по дјетету.

У Шпанији је број преминулих порастао за више од 700 на укупно 3.400 смртних случајева, надмашујући број умрлих у Кини, гдје је епидемија и почела. Шпанија је сада на другом мјесту по броју умрлих иза Италије.

- Ако нисмо на врхунцу кризе, онда само веома близу њему. Не могу рећи да смо га достигли - изјавио је Фернандо Симóн, челник шпанског здравственог центра за координацију у ванредним ситуацијама, додајући да би, чак и у случају да бројке обољелих почну да опадају, било "контрапродуктивно"  размишљати о било каквим ублажавањима рестрикција.

Шпански медији јавили су да су 23 штићеника старачког дома у Мадриду преминула од ЦОВИД-19 или од симптома повезаних с вирусом. Управа дома саопћила је да апелује на више особља и медицинских потрепштина, међу којима и тестове на вирус, након што је 55 његових радника било принуђено да узме боловање.

Полиција у Шпанији такођер је ухапсила двије особе које су бацале каменице и друге предмете на конвој амбулантних возила који је пребацивао 28 старих особа  из старачког дома, међу којима је велики број заражених људи, у други објекат у граду.

Индија је извијестила о само 450 случајева због лимитираног броја тестирања, али је премијер Нарендра Моди упозорио да би, ако се не дјелује одмах, вирус деценијама могао уназадити .

Индија има други по величини број људи који живе у екстремном сиромаштву. Бројне регије земље имају лоше санитарне и објекте за здравствене за заштиту, и рањиви су према избијању епидемија. Званичници се боре да примјене ограничења у пракси, наводи АП.


Бука препорука

Наука и технологија

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.