ЕУ ће помоћи БиХ у обезбјеђивању медицинске опреме и ублажавању посљедица ЦОВИД-19 на економију

ЕУ разматра два начина пружања помоћи БиХ која укључују брзу подршку у обезбјеђивању медицинске опреме у вриједности до 7 милиона еура, као и средњорочно прилагођавање и примјену подршке ЕУ у износу до 50 милиона еура за програме економског развоја.

BUKA / 23. март 2020

Јоханн Саттлер је изјавио:

 

 "Европска унија је и у прошлости била уз Босну и Херцеговину, као што је то био случај са нашом помоћи за опоравак од посљедица поплава у 2014. години. Хитне мјере које тренутно подузимамо су везане за приоритетну медицинску опрему, око чега смо у контакту са УНДП-ом и Свјетском здравственом организацијом. То укључује залихе за болнице и сл. Такођер радимо на ослобађању средстава у вриједности до пет милиона еура за исту ову намјену, а која би била доступна касније, након што БиХ потпише финансијски споразум ИПА 2020."

У сурадњи са партнерима, ЕУ такођер ради на прилагодби текућих и планираних програма/пројеката економског развоја (као што су програми подршке бизнисима, пољопривреди те малим и средњим предузећима) како би допринијели ублажавању посљедица корона вируса ЦОВИД-19 по привреду у БиХ.


Бука препорука

ЕУ/БиХ

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.