ЕУ подршка БиХ у управљању миграцијама с додатних 10 милиона еура

Европска комисија данас је усвојила одлуку о издвајању 10 милиона еура додатних средстава за подршку Босни и Херцеговини у рјешавању повећаног присуства миграната и избјеглица.

BUKA portal / 19. август 2019

 

С тим додатним издвајањем, укупна средства Европске уније за питање миграција у Босни и Херцеговини од почетка 2018. године износе 34 милиона еура.

Средства Европске уније ће највећим дијелом бити кориштена за успостављање додатних привремених прихватних центара и пружање основних услуга и заштите, укључујући храну и смјештај, те приступ санитарној заштити и хигијени.

Европска унија ће такођер наставити да пружа подршку унапређењу капацитета власти у Босни и Херцеговини на идентификацији, регистрацији и упућивању држављана трећих земаља који прелазе границе те за потребе граничне контроле и надзора, доприносећи на тај начин спречавању и борби против кријумчарења миграната, трговине људима и других врста прекограничних кривичних дјела. То ће такођер помоћи властима Босне и Херцеговине при добровољном повратку миграната у њихове државе поријекла. 

Према службеним процјенама, у  Босну и Херцеговину је од јануара 2018. године ушло готово 36.000 избјеглица и миграната. У земљи се тренутно налази око 7.400 избјеглица и миграната којима је потребна помоћ, већином у Унско-санском кантону. Око 4.100 их је смјештено у привременим прихватним центрима које финансира Европска унија.

Од 2007. године Европска унија пружа помоћ Босни и Херцеговини у износу од 58,6 милиона еура у области миграција и управљања границама кроз Инструмент за претприступну помоћ (ИПА). Земља је и корисница Регионалног ИПА програма „Подршка заштитно-осјетљивом управљању миграцијама“ у вриједности од готово 14,5 милиона еура.

Укупна помоћ Европске уније која се од 2018. године проводи у Босни и Херцеговини за потребе рјешавања повећаних миграција износи 24 милиона (20,2 милиона еура из ИПА-е и 3,8 милиона еура хуманитарне помоћи). Са овим додатним издвајањем, укупна средства износе 34 милиона еура. Ријеч је о додатним средствима, поред 24,6 милиона еура које је Европска унија осигурала Босни и Херцеговини у области азила, миграција и управљања границама од 2007. године, саопштено је из Делегације Европске уније у БиХ.


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.