ЕУ уводи тамно црвене зоне на епидемиолошку карту Еуропе

“Тамно црвеном бојом би се означавала зоне у којима је циркулација вируса на изнимно високој разини.”

BUKA portal / 22. јануар 2021

Foto: koronavirus.hr

 

Предсједница Еуропске комисије Урсула вон дер Леyен најавила је у петак увођење нове ознаке на епидемиолошкој карти Еуропе, тамно црвене зоне из којих би се путници прије одласка морали тестирати, а по доласку на одредиште ићи у карантену.

“Тамно црвеном бојом би се означавала зоне у којима је циркулација вируса на изнимно високој разини”, изјавила је вон дер Леyен након завршетка самита челника ЕУ-а, који је био посвећен усклађивању мјера у сузбијању пандемије коронавируса.

Означавање епидемиолошких зона не овиси о државним границама. Вон дер Леyен као примјер наводи случај да су у једној земљи чланице у пограничном подручју затворене границе, а отворене у сусједној с истом епидемиолошком ситуацијом. “У том би случају сви из прве земље ишли куповати у другу и тако придоносити ширењу вируса”, каже вон дер Леyен.

Предсједник Еуропског вијећа Цхарлес Мицхел је рекао да се челници земаља чланица слажу да је потребно размотрити могућности ограничења путовања која нису нужна.

 

“Увјерени смо да се, када је ријеч о путовањима која нису нужна, рестрикције требају размотрити”, рекао је Мицхел, додајући притом да границе морају остати отворене ради нормалног функционирања јединственог тржишта.

И Мицхел и вон дер Леyен истичу опасност од мутације вируса, нових сојева који су пуно заразнији. Стога постоји сугласност да се повећа секвенцирање генома цовида-19 како би се на вријеме препознале мутације вируса.

Челници су разговарали и о потврдама о цијепљењу. Мицхел је рекао да постоји сугласност око стандардизираних потврда у медицинске сврхе, али да је засад прерано говорити о њиховој другој намјени.

Грчки премијер Кириакос Мицотакис је предложио да те потврде служе као путовнице како би се оживио туризам.

Мицхел истиче да је за то прерано све док не буде цијепљен довољно велики број људи јер би у супротном дошло до дискриминације људи који нису ни имали прилику цијепити се.

 

Агенције


Бука препорука

Вијести

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.