Ево који бх. амбасадори 'лете' са позиција

Предсједавајући Предсједништва Босне и Херцеговине Милорад Додик и предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић најавили су смјену кадрова у дипломатским мисијама БиХ, када је у питању српска квота.

BUKA portal / 06. децембар 2018

Најавили су измјене кадрова у Јапану, Бугарској, Израелу, Швицарској, Канади, Грчкој, Румунији, Чешкој, Египту, Србији, Словенији, Црној Гори, те мисијама ОСЦЕ-а, УН-а те у неколико генералних конзулата, као и ново именовање за Македонију. 

Додик ће на сједници Предсједништва БиХ предложити разрјешења кадрова на тим позицијама како би услиједила именовања нових особа, из српског народа. 

Цвијановић је на конференцији за новинаре рекла да ће се, у складу с чланом Устава РС-а, примијенити члан који дефинише да предсједник РС-а члану Предсједништва БиХ из РС доставља приједлоге нових именовања лица који су шефови дипломатских мисија, односно људи који су задужени да, у оперативном смислу, проводе вањску политику БиХ. 

Прецизирала је да је циљ да се тај процес врати у уставне процедуре, као и одаберу људи који ће знати како се одржавају интереси РС, а да при томе не наносе штету било коме другом. 

-Вањскополитичко дјеловање РС досад је било препуно примјера супротних од онога што је дефинисано – рекла је Цвијановић. 

Након састанка с предсједницом ентитета РС Жељком Цвијановић, Додик је рекао да ће уважити приједлоге из РС, те делегирати то питање на нивоу БиХ.


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.