Ево шта је све Изетбеговић обећао након што је поново изабран на чело СДА: Мора бити више новца, улагаћемо га у...

ГОВОР

FENA / 14. септембар 2019

Након што су га делегати седмог Конгреса изабрали за предсједника Странке демократске акције, Бакир Изетбеговић који је и досад обављао ту дужност, на прес-конференцији је изјавио да СДА, у предложеном новом статуту, рационализира страначке структуре и уводи одредбе о ограничењу мандата и акумулације функција.


- Отворили смо квоте за жене, младе и небошњаке, омогућићемо повољнији гендер, небошњаци и млади треба да буду заступљени на свим нивоима - рекао је додавши да странка треба да буде као Босна и Херцеговина коју одлукује богатство различитости.


Истакао је да су приоритети у наредном периоду интеграције, све оно, како је рекао, што се супротставља тенденцијама дезинтеграције, а прије све то су унутарње интеграције те затим интеграције у ЕУ и НАТО, а приоритет су и реформе. У том контексту, за идућу годину је најавио усвајање "око пола европске легислативе“, што ће бити императивно за Босну и Херцеговину, по принципу "узми ли остави“.


Приоритети странке у новом мандату, најавио је Изетбеговић, бит ће и очување тековина одбране БиХ и "одбрана оних који су бранили БХ“, искорак ка босанству и снажније окретање дијаспори, као и снажнија брига за повратнике.


Најавио је и јачи ангажман за унапређење статуса категорија као што су породица и млади, које су по Изетбеговићевим ријечима, у међувремену "нападнуте друштвеним пошастима".


Као наредни, веома битан циљ СДА, назначио је снажније улагање у науку, културу и спорт. Мора бити више новца за то "јер у Босни и Херцеговини се рађају изванредни људи“, таленти".


- Иза нас је процес транзиције нетржишне привреде у тржишну и сад се треба бавити мјерама о радним увјетима, исправљати неправде у том правцу, поправљати услове рада. Један од фокуса СДА бит ће на томе у наредном мандату - ријечи су лидера СДА.


Програмска декларација СДА, коју је он данас презентирао делегатима Конгреса, изазвала је прашину код одређених странака јер је изражено опредјелјенје за регионално уређену Босну и Херцеговину, што је жеља и политика за коју ће се, како је најавио, ова странка залагати.


Изетбеговић је изразио наду да ће и "српски корпус“ бити могуће убиједити да Босна и Херцеговина припада ЕУ и НАТО интеграцијама јер примјери из региона, из Црне Горе напримјер, говоре о бољицима таквог опредјелјенја.


Одговарајући на новинарска питања, Изетбеговић је изнио статистички податак да је за четири године у Босни и Херцеговини произведено 109.000 радних мјеста те подсјетио да је он својевремено обећао 100.000 мјеста у десет година.


Изетбеговић је негирао опаске да, према новом предложеном статуту СДА, он као предсједник странке има огромну моћ, а никакву одговорност. Напротив, његова одговорност је заправо огромна, устврдио је и поводом тога што још није реализирана најављивана апелација суду за промјену назива ентитета Република Српска, новинарима образложио да још није вријеме за то, како је процијењено у његовој странци.


Изетбеговићево мишљење је да данашњи реизбор за лидера СДА није резултат његовог претходног управљања "гвозденом руком“, већ, напротив, тога да су људи препознали чврсту и јаку политику СДА, али политику која помирује а не дијели људе.


Бакир Изетбеговић поновно је изабран за предсједника Странке демократске акције данас на седмом Конгресу те странке који је у току у Сарајеву.


Избор је био једногласан, а он је био једини кандидат. Претходно су делегати већинском вољом одлучили да неће гласати тајно о предсједнику већ акламацијом.


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.