Ево зашто живимо биједно: Мирсад поклања смокве, али нико да дође по њих

Не требају нам анализе нити било каква истраживања да бисмо схватили зашто живимо биједно и зашто су многи од нас на рубу егзистенције.

Alen Avdić / Source.ba / 11. септембар 2019

О чему се ради? Мирсад Абаза, из насеља Потоци код Мостара, је објавио статус да поклања смокве, једну од најскупљих и најукуснијих воћки. Имао је намјеру обрадовати све оне који не могу издвојити пет марака за смокве, да себи наберу воћа колико желе. Но, замислите, нико се није појавио на његовом имању.

“Имам стару смокву поред куће, врло фину. Родила је ове године као никад раније.  Мени је превише, а нећу продавати. Није све у парама, има нешто у берекету. Плодови пропадају и не знам шта ћу с њима, жао ми. Тако да сам одлучио оставити оглас да сви који воле смокве могу доћи код мене у башту и набрати себи, килу двије, пет, небитно. Међутим, остао сам шокиран да баш нико није дошао да набере себи”, каже нам Мирсад Абаза из мјеста Потоци код Мостара.

Не може се начудити да у ово вријеме беспарице, незапослености, скупоће, људи сједе и чекају да им нешто дође само.

Није ми јасно, заиста, зар је могуће да нико неће доћи и набрати. Свако ко жели смокве, понављам, може доћи до мене. Ненормално је родила и јако су добре. Може се сто кила набрати. Не могу гледати да пропадају и желим поклонити народу да поједе. Неко ће мени дати хајр дову. Није све у новцу. Кад год имам вишка ја то поклоним народу. Људи су на мрежама изненађени мојим поступком, јер ваљда у таквој држави живимо да је ријеткост да неко било шта поклања. Сви гањању неки профит и корист, ја нисам такав. Доста сам порука добио и питају ме зар има таквих људи. “, прича поносно Мирсад за Соурце.

Не зна јесу ли људи више шокирани његовим потезом, јер овдје нико ништа не поклања, па нису сигурни и зато нису дошли, или смо ипак, што је вјероватније,  толики лезихљебовићи да чекамо све на тањиру.

“Један ми нуди да обере и прода, али ја то не желим. Могао сам и ја побрати и изнијети на улицу и продати, али нећу. Замислите, нико, баш нико није дошао. А пропадају. Толике смокве и тако укусне. Шале се неки како им треба набрати. Да бар хоће доћи, ја ћу им набрати. Старијим људима ја ћу набрати. Нудиш джаба, они неће да дођу. Замисли те лијености. Зато нам и јесте овако у држави. Неимаштина влада јер се народ неће помјерити са мјеста”, прича Мирсад за портал Соурце.


Бука препорука

Друштво

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.