Европска комисија тужила Хрватску и побиједила

Европска комисија упозоравала је Хрватску још од 2014. године

HINA / 09. мај 2019

ЗБОГ "црног брда" у Биљанима Доњим, у близини Задра, одлагалишта на којему је 140 тисућа тона троске, Суд Еуропске уније пресудио је да Хрватска није испунила обвезе из еуропске Директиве о отпаду, међу којима је и она да осигура заштиту здравља људи и околиша.

У тужби коју је против Хрватске поднијела Еуропска комисија 2. свибња Суд Еуропске уније је пресудио да Хрватска није испунила обвезе из Директиве о отпаду зато што није подузела мјере у вези са "санацијом илегалнога 'црног брда' на подручју Биљана Доњих", у близини Задра.

Наиме, од 2010. године на тој је локацији на земљиште које није уређено за одлагање отпада у близини обитељских кућа одложена троска коју Хрватска није класифицирала као отпад, а нису подузете ни мјере заштите подземних вода и спрјечавања ширења прашине у околиш. Троска је довезена приликом санације бивше шибенске Творнице електрода и феролегура (ТЕФ) и од тада се мјештани жале, а Еуропска комисија Хрватску је 2014. године први пут упозорила на њезине обвезе.

Након што до травња 2018. године троска није била санирана, Еуропска комисија је против Републике Хрватске поднијела тужбу, а након поступка суд је утврдио да су основана сва три тужбена захтјева.

Суд у пресуди наводи како Хрватска није подузела све мјере да се господарење троском проводи тако да се не угрожава здравље људи и штети околишу те да није испунила своје обвезе јер је сматрала да је троска одложена у Биљанима Доњим нуспроизвод.

Суд је одлучио и да се троска треба сматрати отпадом те да Хрватска није подузела мјере да твртка која је "има у свом посједу обради сама или да обраду повјери другоме".

Еуропска комисија упозоравала је Хрватску још од 2014. године

Еуропска комисија на троску на тој локацији упозоравала је Хрватску још од 2014. године, када јој је послала опомене о дужном поступању у складу с еуропском Директивом о отпаду.  

Министарство заштите околиша и енергетике прошле се године очитовало на најаву тужбе. Истакнуло је да је трговачком друштву МЛМ, у чијем је посједу "црно брдо" троске, рјешењем од 31. ожујка наредило да уклони отпад у Биљанима Доњим, што та твртка није учинила. Том је приликом истакнуло и како је твртку казнило са 60 тисућа куна, на што је она покренула управни спор, а у министарству је основана радна група за Биљане Доње.


Бука препорука

Регион

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.