Европска унија има ново правило о кућанским апаратима

Прошле седмице су ступиле на снагу измјене директиве

BUKA portal / 07. октобар 2019

ЕВРОПСКИ парламент је још 2017. године усвојио Извјештај о продужењу трајања уређаја, а усвојени су њезини приједлози о забрани програмираног кварења, забрани неодвојиве уградње виталних дијелова те о већој доступности резервних дијелова на тржишту и увођењу ознаке минималног трајања уређаја.

Прошле седмице су ступиле на снагу измјене директиве о екодизајну које налажу доступност резервних дијелова за хладњаке, веш машине, машине за прање суђа, телевизијске екране и расвјетне уређаје у року седам до десет година.

Белгијски кандидат за повјереника у Еуропској комисији Дидиер Реyндерс казао је да ЕУ мора имати јасан став о томе проблему те како и он сматра да добровољне мјере нису довољне. Рекао је да ће Европска комисија изаћи с приједлогом закона којим ће се забранити уграђено кварење уређаја.

Европска комисија тренутно испитује тврдње да су неки уређаји произведени с уграђеним кваром како би се потрошаче приморало да одмах након истека јамства купе новији модел. У Француској је таква пракса законом забрањена, а хрватска еуропарламентарка Биљана Борзан тражи забрану на нивоу ЕУ-а, пише Индеx.

Чак 77 посто грађана ЕУ-а преферира поправак над купњом новог уређаја

Истраживања су показала да су поновна употреба, или поправак, пуно бољи чак и од рециклирања производа, јер стварају преко 10.000 нових радних мјеста и имају бољи утицај на животну средину. Доказано је такођер да су потрошачи вољни платити више за трајност производа. Примјерице, како би им перилица за рубље трајала двије године дуље, спремни су издвојити 100 еура више. Увођење минималне ознаке трајања производа довело би, стога, до повећања продаје означених производа за 55 посто, навела је Биљана Борзан .

 


Бука препорука

Наука и технологија

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.