Европски парламент изгласао нова правила о вињетама и путаринама. Ево што ће се мијењати

Европски парламент данас је усвојио измјену Директиве о наплати путарина чијим ће ступањем на снагу земље ЕУ-а умјесто вињета морати увести наплату путарине на темељу пријеђене удаљености

Buka / 26. октобар 2018

И то од 2023. за тешка теретна возила, а од краја 2027. и за лака господарска возила.

Европски је парламент је с 398 гласова за, 179 против и 32 суздржана усвојио нацрт измјене Директиве о накнадама које се наплаћују за кориштење одређених инфраструктура за тешка теретна возила.

Постојећа директива утврђује правни оквир за наплату употребе одређених цеста искључиво за тешка теретна возила, док Комисија измјеном Директиве предлаже проширење правног оквира на сва тешка возила те лака господарска возила.

путарина ће се према новој директиви обрачунавати према километражи

Према закључку Комисије, возачи аутобуса, особних аутомобила и комбија не доприносе довољно у виду плаћања цестовних накнада, а чине знатан удио прометне активности којом доприносе трошењу инфраструктуре и загађењу околине.

Државе чланице ће, по измјенама Директиве, обрачунавати путарину на темељу пријеђене удаљености умјесто вињета које се плаћају по временској основи.

Нова ће правила наплате вриједити од 2023. за тешка теретна возила и комбије за пријевоз роба тежине веће 2,4 тоне те од 2027. и за лакша возила за пријевоз терета, комбије и минибусеве.

 

 


Бука препорука

Вијести

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.