Фацебоок покренуо пројекат за борбу с групама које промовишу нетолеранцију и мржњу

Популарна друштвена мрежа је већ неко вријеме суочена с проблемима које узрокују групе које промовишу нетолеранцију и мржњу, а њезини власници увјерени су да ће новом методом таквима лакше ући у траг.

BUKA portal / 19. август 2019

 

Фацебоок је недавно објавио нову мјеру којом ће покушати модерирати бројне групе присутне на својој познатој друштвеној платформи. У плану је промјена имена група из јавних, затворених и тајних у пуно јасније јавне и приватне, с доданом опцијом за приватне групе која приватне групе може учинити видљивима или невидљивима свима који нису чланови. Промјена долази у јеку додатног настојања побољшања сигурности група на Фацебооку увођењем значајки попут побољшаних алата за администраторе и могућности прегледа садржаја групе прије уласка у групу.

Све ово дио је Иницијативе за сигурније заједнице (Сафе Цоммунитиес Инитиативе) која је била покренута прије двије године у настојању надгледања и препознавања непожељног садржаја на Фацебоок групама. Објава стиже у јеку недавних открића везаних уз тајне групе које служе као окупљалишта расиста.

Промјена имена категорија сама по себи неће промијенити ставове корисника друштвених мрежа или спријечити злонамјерне објаве, с обзиром да ће администратори и даље моћи групе учинити тајнима. Затворене групе које блокирају приступ свима осим члановима бит ће означене као приватне видљиве групе. Тајне групе које је немогуће пронаћи путем претраге и даље ће бити доступне једино путем позивнице, а бит ће означене као приватне и скривене групе. Фацебоок -ови заступници тврде да ће друштвена мрежа користити умјетну интелигенцију и машинско учење како би 'проактивно открила непожељни садржај чак прије него што га ико пријави - понекад и прије него што га ико види'.

 

Н1


Бука препорука

Наука и технологија

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.