Фацебоок угасио странице десничарских портала Директно и Дневно

ФАЦЕБООК је угасио службене странице десничарских портала Дневно.хр и Директно.хр на овој популарној друштвеној мрежи, наводно након њихова извјештавања о осуђеном ратном злочинцу Слободану Праљку, и то неколико сати послије комеморације у Лисинском.

Buka / 12. децембар 2017

 То су убрзо објавили и ови портали. Дневно.хр гашење своје странице на Фацебооку сматра ограничавањем слободе говора и пита се “Коме смета истина?”, док Директно.хр констатира да је “Фацебоок страница портала угашена након извјештавања о комеморацији и миси за генерала Праљка”. Сматрају да су о комеморацији Праљку извјештавали “према правилима струке”, али да их је “нетко због тога пријавио и страница је макнута”, јавља Инде.хр

Ријеч је о најновијим примјерима гашења и блокирања приватних профила и страница медија на Фацебооку, што се у значајном броју догађа од 29. студенога и хашке пресуде Слободану Праљку за ратни злочин те његовог самоубојства. Међу првима се јавио Иво Лучић, човјек који се посљедњих дана на ХРТ позива као повјесничар, иако је пуно познатији као високопозиционирани војни обавјештајац у Херцег-Босни и генерал ХВО-а. Он се пожалио да су му избрисали објаву, а за све је, како то обично бива код ширења масовне хистерије, оптужио неке непознате чимбенике који вребају из позадине. 

 

Жељка Маркић писала Пленковићу и затражила да се обрачуна с Фацебооком

 

Десно-клерикална удруга У име обитељи Жељке Маркић - чији је портал Народ.хр такођер био блокиран - огласила се, пак, и отвореним писмом влади, поручивши премијеру Андреју Пленковићу да затражи "од Фацебоока да поштује хрватске законе под којима послује у Хрватској и прекине цензуру, која је посљедица или лажних пријава или политизације Фацебоока". Блокирање профила због Праљка изазвало је и разне теорије завјере.

 

Иако засад од стране Фацебоока нема службеног очитовања, упућени истичу да ова друштвена мрежа забрањује промовирање суицида као и осуђених криминалаца, што би могло бити објашњење за масовно блокирање и брисање профила и страница на којима се велича Праљка.


Бука препорука

Регион

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.