Феђа Исовић: Чека се одговор Србије

И таман када сам посмилио како није могуће да се појави већа глупост од серије “Алија”, охрндали, олињали, режимски режисер и сценариста Антун Врдољак оповрже то моје убјеђење.

Feđa Isović / 28. децембар 2019

Некад прошле године, имали смо (не)задовољство да на једној овдашњој тв станици пратимо телевизијску, играну серију „Алија“. Ријеч је о играном формату који има претензије биографским жанром испратити живот Алије Изетбеговића, његове породице и пријатеља из окружења. Страшан ниво мазохизма човјек мора имати да би се упустио у гледање овог драмског одрона. 

У тој серији је тешко докучити који сегмент лошије функционише, а романтизирање породице Изетбеговић је прешло сваку границу доброг укуса. Довољно је рећи да Халида, Алијина супруга, а и Сека, Бакирова супруга, изгледају као два авиона. Фатма Кабасакал, која глуми Себију Секу Изетбеговић, је права секс бомба и вјероватно једна од најљепших турских глумица. Треба ли напоменути, Сека је добрица, на рану да је привијеш, а сви су лијепи, паметни до бола и, наравно, патриоте без премца. Бакир не излази из маскирне униформе и рањен је на првој линији, али то не жели да се прочује, па то своје рањавање сакрива од народа. Како ли га је метак нашао у трезору, није појашњено, нити је трезор икада приказан јер је он, Бакир, наравно, стално на првој линији, вјероватно као Владо Шегрт, баца деку на четнички тенк и пали га боцом са бензином.

Ух, какво грандиозно просеравање и идеализирање доказаног кукавице какав Бакир јесте био у рату. 

Вреће злата „за мог Бакира“ се не помињу, некако је тај документарни податак измакао тиму сценариста којима је стручни сарадник био управо Бакир.

Можда би човјек ауторима могао опростити занатско незнање, јер серија у сваком сегменту изгледа као да ју је радило удружење филмских аматера из Меке Груде код Гацка, али неумјерено идеализирање породице Изетбеговић је, једноставно, неподношљиво.

И таман када сам посмилио како није могуће да се појави већа глупост од серије “Алија”, охрндали, олињали, режимски режисер и сценариста Антун Врдољак оповрже то моје убјеђење.

Серија се зове “Генерал” и говори о животу Анте Готовине. Укратко, серија “Алија” је ремек дјело у поређењу са “Генералом.” Морам признати да сам одгледао само двије епизоде, али ево дајем себи за право да то идеализирање војничине, како би рекао Павић: “Официрчине који пиша са коња у трку”, је толико претјерано да нема потребе гледати више нити једну сцену, нити један кадар.

Осим што је француска Легија странаца, у којој је војевао наш јунак, приказана као скупина доброћудних извиђача, а сви знамо да је ријеч о пропалитетима, криминалцима и будалама са разних страна свијета, Анте је згодан до бола, а по јужној Америци га заскачу само најзгодније рибе. За дешавања у Хрватској је сазнао када је случајно упалио телевизор, не часећи часа, спаковао се и отишао на браник домовине. 

Ријеч је о једној успореној, негледљивој, старинској, и прије свега – бескрајно досадној драматургији. Анутна Врдољака је вријеме давно прегазило, али када треба снимати режимске приче, онда је он увијек први и прави избор. 

Дијалози су срамотно глупо и наивно, а при том претенциозно, написани да је стварно тужно гледати неке од најбољих регионалних глумаца како се батргају у тим неувјерљивим репликама и сценама које најчешће немају никаквог смисла, нити нас воде у неку драматуршку напетост која би одагнала жељу да угасимо телевизор.

Згодан, неодољив, игра га Горан Вишњић, и надасве добар као пања, Готовина изгледа као да је пао са неке друге планете.

Серија “Генерал” је снимана четири године, на више континената и са седамдесетак говорних улога, што је ставља у ранг најскупљих телевизијских пројекета у хрватској историји. Међутим, свака реална критика овога пројекта да се спаковати у три ријечи: “Жали Боже пара”. Тако некако.

Бошњаци и Хрвати су реализовали серије о својим идеализираним националним херојима. Чека се одговор Србије. Једва чекам да видим витког Шешеља без говорне мане и високог Дачића који пјева боље од Паваротија. Милорада Додика ће вјероватно играти Јеан-Цлауде Ван Дамме, Александра Вучића утјеловљује Ницолас Цаге, а Ану Брнабићку нам доноси разиграни Јохннy Депп. Нипошто не бих ни једну епизоду пропустио.


Бука препорука

БиХ

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.