Феђа Исовић: Попушили смо!

Дакле, док се он уништава алкохолом, повраћа, усере у гаће, можда пијан туче кући жену и дјецу, закон му је дао могућност да приводи и малтретира неког дечка због грама марихуане.

Feđa Isović / 02. фебруар 2020

Један овдашњи полицијски инспектор, који је радио у, како ли се већ то зове – Одјељењу за наркотике, тако некако, у пензији је већ годинама, али док је био активан, интензивно је приводио људе због посједовања грама марихуане. Добро, могли бисмо рећи, човјек је само радио свој посао.

Носиви зид ове приче о инспектору је податак да је био константно пијан. Тетурао би улицама од кафане до кафане и на дужности и у слободно вријеме. Дакле, док се он уништава алкохолом, повраћа, усере у гаће, можда пијан туче кући жену и дјецу, закон му је дао могућност да приводи и малтретира неког дечка због грама марихуане.

На слободну вам вољу процјена да ли сам ја тај дјечак са грамом марихуане. 

Научници Леслие Кинг и Лаwренце Пхиллипс, прије десетак година, урадили су студију о штетности дрога која се мјери од 0 до 100. Интересантно, за мене не и зачуђујуће, на тој листи, алкохол се потврђује као најштетнија дрога, са индексом од 72. Хероин има 55 бодова, крек 54, метамфетамини 33, кокаин 27, духан 26, амфетамини 23, а канабис тек 20.

Некима ће чудно звучати да су алкохол и духан дроге, а поготово да је алкохол најштетнија од свих дрога. Ствар је у томе што су ове двије дроге друштвено прихватљиве и, обично, највећи противници легализације канабиса су тешки овисници о обје.

Индустрија вина, вински лоби, константно нас затрпава полуистином о добром учинку алкохола на наш организам. Вијест да је алкохол водећи узрок смртности код мушкараца млађих од 24 године и заслужан за 26 одсто пријевремених смртних случајева, једва да се може пробити до нас. Алкохол је далеко већи убица него хероин.

О штетности духана овдје је излишно говорити, па ћу одмах скочити на основни мотив за настанак овог текста. Док су алкохол и духан легални, марихуна, једина супстанца која има стварне и доказане позитивне учинке на читав спектар обољења, забрањена је.

Но, није баш свугдје. За недавног боравка на Сицилији, уживао сам у апаратима које можете затећи у сваком кварту. 

Убаците нешто еура у њега, скенирате лични документ као доказ пунољетности, притиснете број омиљеног типа марихуане, и аутомат вам ту на улици, потпуно легално, као омиљену чоколадицу, испоручи марихуану. Аутомати су замијенили дилере, а на сваком паковању имате декларацију са саставом производа који сте купили, као и порезну маркицу. Знате шта трпате у себе, зна и држава, а при том се буджет пуни. Wин – wин ситуација.

У Луксембургу су отишли корак даље. Тамо имате кућну доставу. Наручите джоинт као да сте наручили хамбургер.

У Холандији, једној од првих земаља која је легализовала узгој и продају марихуане, позитивни учинци су очигледни. 

Фрапантно се смањио криминалитет, држава профитира кроз разне облике дажбина, туризам је у процвату, а укупни број овисника о тешким дрогама драстично је смањен. Када им је марихуана лако и легално доступна, људи избјегавају тешке дроге, дакле – избјегавају алкохол и хероин.

Анализе показују да све земље које су легализовале марихуану имају сличне показатеље: Холандија, Њемачка, Швицарска, Луксембург, Италија, Шпанија, Чешка, Португал, Словенија, Грузија, Канада, Невада, Аљаска, Колорадо, Мејн, Масачусетс, Орегон, Вашингтон, Калифорнија, Јамајка, Чиле, Перу, Колумбија, Уругвај, Камбоджа, Еквадор, Јужноафричка Република, Зимбабве, Индија…

Звучи као виц, али конзумирање марихуане је потпуно легално и у Сјеверној Кореји. У тој земљи можете завршити у затвору ако мрско погледате плакат са ликом диктатора Ким Јонг-уна, али ганджу можете пушити као на Јамајци. Дроге су строго забрањене, али марихуана није на попису дрога. 

У Невади је зарада од легализације марихуане, само у једној години, прешла 500 милиона долара. Од те суме, 25 милиона држава је одвојила за школство.

У свим америчким савезним државама у којима је канабис легализован, прошле године остварено је осам милијарди долара промета. Да утврдимо – милијарди! Осам! Милијарди! Долара! 

У Луксембургу чак и малољетници од 12 до 17 година не буду криминализовани ако посједују пет или мање грама марихуане.

- Репресивне политике, које се спроводе већ 50 година, очигледно не функционишу. Забраном смо привукли младе људе да то конзумирају. Надам се да ћемо сви имати отворенији став према дрогама - казао је луксембуршки министар Етиенне Сцхнеидер.

У међувремену, код нас, тешки болесници морају код дилера куповати сумњиве производе од канабиса по енормно високим цијенама, од 500 еура по дози. Што би рекао Саша Магазиновић:

-Треба да нас лијече љекари, а не дилери.

Ово се дешава из два разлога. Зато што су нам политичари лијени и зато што су примитивни, задојени предрасудама о марихуани као дроги коју, ако пробате, аутоматски прелазите на хероин. О томе разглабају док, по скупим ресторанима, лочу алкохол нашим парама од репрезентације. А већ смо утврдили да је алкохол најштетнији од свих дрога.

Ирфан Рибић, дечко који болује од мултипле склерозе, доноси нам потресну причу о томе како се против тешке болести борио купујући уље канабиса од дилера на црном тржишту:

- Када су ме питали зашто излажем себе и своју породицу ризику, рекао сам како сам увијек бирао само једно. Између слободе у колицима и затвора на ногама, увијек ћу бирати ово друго.

Дакле да појасним, не волим еуфемизме, па се тако не залажем за легализацију канабиса у медицинске сврхе. Јок. Марихуана мора бити легално доступна и за рекреативно конзумирање. 

Да је била легална, не бисмо имали политичаре пијанице и насилнике. Укратко, били бисмо здравије и веселије друштво.

Но, и са марихуаном, наравно, треба бити опрезан. Поред овисности која се може постићи свакодневним конзумирањем, често изазива и депресивност. Такође, без неких научних анализа, онако из мог искуства, претјерано козумирање затупљује људе. 

Али ни алкохол не продуховљује, па је легалан. 

Једном нашем познатом пјеснику и сценаристи супруга приговори:

-Што болан толико пијеш? Ето те је алкохол потпуно изобличио.

Он јој одговори:

- Па кад си чула да је алкохол икада икога уобличио?

Па је л'?

 


Бука препорука

Друштво

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.