Филиповић-Хаджиабдић: Већина медија у БиХ нема програме о заштити права жена

У скоро свим важнијим медијима у Босни и Херцеговини жене су заступљене као новинарке, репортерке, уреднице и програмске директорице.

BUKA portal / 07. март 2019

 

То су подаци са којима располаже Агенција за равноправност сполова БиХ, казала је Фени директорица Агенције за равноправност сполова БиХ Самра Филиповић-Хаджиабдић, у интервјуу пред 8. март, Међународни дан жена.

Према њеним ријечима, Агенција за равноправност сполова БиХ Министарства за људска права и избјеглице БиХ у сарадњи са Комисијом за остваривање равноправност сполова Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ иницирала је усклађивање Закона о РТВ сервису, Закона о РТВ систему и Закона о комуникацијама са Законом о равноправности сполова у БиХ.

Филиповић-Хаджиабдић је нагласила како је "циљ измјена и допуна увођење једнаке заступљености сполова у руководним структурама радио и телевизијског система БиХ, равноправност при запошљавању, равноправно заступање интереса оба спола у програмским садржајима, као и програмске забране увредљивог, стереотипнога и понижавајућег представљања жена и мушкараца на основу спола".

- Кодексом о емитовању радио и ТВ програма, који је усвојила Регулаторна агенција за комуникације БиХ, у члану 4. - Говор мржње, између осталог, стоји да се у програмима РТВ станица неће емитовати програмски садржаји који садрже или подстичу на дискриминацију и/или насиље по основу припадности етничкој групи, спола/рода, сполне и сексуалне оријентације, односно који подстичу на узнемиравање или сексуално узнемиравање - казала је Филиповић-Хаджиабдић.

Додала је да је "Агенција у циљу промовисања равноправности сполова у медијима организирала обуке на којима је око 50 новинара и новинарки упознато са основима концепта равноправности сполова, правном регулативом и начином извјештавања о случајевима насиља у породици".

- С обзиром да су у протеклом периоду проведене обуке за медије и проведене друге заједничке активности на тему стандарда равноправности сполова, запажа се позитиван помак у поштовању ових стандарда у медијима, употреби гендер осјетљивог језика, давању на значају темама које се односе на насиље у породици и насиље према женама - истакала је Филиповић-Хаджиабдић.

Међутим, како је казала, већина приватних и јавних медија у БиХ нема уређивачке политике које би подржавале припрему и емитовање програма који укључују питања заштите женских људских права и равноправности сполова.

- У том смислу, Агенција за равноправност сполова БиХ је донијела је Препоруку у вези родних стереотипа и сексистичких ставова и језика у медијима БиХ коју је доставила медијима са захтјевом да се придржавају у даљем раду - казала је Филиповић-Хаджиабдић.


Бука препорука

Женска права

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.