Финансијски стрес озбиљно угрожава здравље људи

Сви смо под стресом, готово сваки дан, а у највећем броју случајева разлог томе је новац.

BUKA portal / 06. јануар 2020

 

Мала плата, кредити, позајмице, све то остављаја озбиљне посљедице на цјелокупно здравље људи.

 

Суочавање са новчаним проблемима доводи до проблема у когнитивном функционисању, али и до озбиљних обољења, пише ХуффПост.

Како наш систем реагује?

Тијело користи свај обрамбени механизам допуштајући нашим инстинктима брзо реаговање када смо суочени са непосредном пријетњом.

Када смо под стресом, хормони попут адреналина и кортизола се појачано луче како би помогли да се изборимо са том пријетњом.

"Овај акутни стресни синдром представља велики напор за тијело. Он нас потпуно исцрпи", каже Аимее Дарамус, клинички психолог из Чикага.

Она такође сматра да ова врста стреса може да доведе до превелике мишићне тензије, па и до тачке у којој мишићи заиста почињу да нас боле. Осим тога, доводи и до неправилности у раду имунолошког система чинећи нас подложнијим болестима него обично, а може изазвати и болове у трбуху као и главобоље, чак и ако нисмо свјесни тога да смо под стресом.

Иако себе сматрате рационалном и интелигентном особом, могућност доношења добре одлуке је нарушена у стресним стањима.

"Под стресом, проток крви је смањен у фронталном и предфронталном дијелу мозга, а повећан је у амигдали, дијелу мозга који има обрамбену функцију", каже Дарамус.

Будући да ови дијелови мозга утичу на наше вјештине решавања проблема, на концентрацију, планирање и контролу импулсивних реакција, смањење ових функција посљедично доводи до доношења погрешних одлука.

"Када сте забринути или у паници због финансијске ситуације, ваше одлуке постају много импулсивније и вођене инстинктом самоодржања", додаје Дарамус.

На пример, склони сте одлагању дана враћања кредита, иако знате да су камате за кашњење 300 одсто зато што нам то тренутно више одговара. Или трошимо новац на скупе ствари које немају смисла у нашој ситуацији јер нам то ствара осјећај олакшања.

Јављају се анксиозност, депресија и други проблеми менталног здравља

С обзиром на то да је новац дио нашег живота, стална брига због њега може нас довести до озбиљнијих психолошких симптома, који могу водити и суицидним размишљањима.

У истраживању које је спровео "Тхе Асцент оф Америцанс" код људи који имају најмање 1.000 долара дуга откривене су забрињавајуће везе између среће, испуњења, самопоштовања и финансијских невоља.

На примјер, 38 одсто испитаника рекло је да им је дуг стварао проблеме са спавањем, 48 одсто је изјавило да њихов дуг негативно утиче на њихов оптимизам, док 47 одсто каже да њихов дуг негативно утиче на њихово самопоштовање.

Хронични стрес ствара нове проблеме

Краткорочни стрес несумњиво утиче на ум и тијело, али хронични стрес може да доведе до озбиљније и дуготрајније штете. С обзиром на то да ниво адреналина и кортизола стално расте, долази и до физиолошких оштећења, а као резултат јавља се повећана стопа срчаних болести, дијабетеса, хроничних проблема са спавањем и других здравствених тегоба.

За оне који су у лошој финансијској ситуацији много је теже

Иако су симптоми финансијског стреса стварни и могу бити поприлично озбиљни, постоји разлика између живота „од првог до првог у мјесецу“ и живота у сиромаштву.

"Те посљедице по здравље могу бити посебно погубне за децу", рекла је Дарамус.

Према њеним ријечима, недостатак простора за живот, пренатрпана животна средина и неухрањеност могу проузроковати оштећење мозга које се веома тешко лијечи. У тој ситуацији фронтална подручја се никада не формирају исправно, што значи да дијете може развити мању способност контроле импулса, поремећено размишљање и одлучивање, као и слабу пажњу и концентрацију.

Не допустите да новчани проблеми наштете вашем здрављу и здрављу вашег дјетета

Када се борите са финансијама, ствари могу изгледати безнадежно. Истина је да рјешење најчешће није једноставно, а посебно за оне који једва састављају крај с крајем. Али то не значи да за вас нема помоћи.

Не одустајте од тражења решења

Потражите савјет стручних особа, али и здраве механизме суочавања. Ако константно осјећате да сте под стресом, можете „покупити“ нездраве навике које ће погоршати ваше тјелесно и ментално здравље.

Због тога је важно наћи једноставне, здраве методе управљања стресом, уз добијање помоћи од стране професионалца.

Физичка активност је неопходна, иако у таквој ситуацији ником није до ње, ипак помаже. Покушајте са трчањем и лаганим вјежбама рецимо. Радите ствари које вас опуштају, то ће вам помоћи да се смирите, тако да ћете се лакше фокусирати на рјешавање актуелног проблема.

Независне


Бука препорука

Економија

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.