Финска компанија направила брашно од зрака, воде и Сунца

Изрека да се не може живјети од зрака више не вриједи јер финска твртка "Солар Фоодс" (Соларна храна), планира ускоро на тржиште пласирати нову врсту протеинског брашна, Солеин, које је направљено од ЦО2, воде и соларне енергије, пише СЕФ

FoNet / 08. август 2019

Ради се о високо протеинском саставу, налик брашну, који садржи 50 посто бјеланчевина, 5 до 10 посто масти, и 20 до 25 посто угљикохидрата.

Наводно изгледа и има окус као пшенично брашно, а могао би, након представљања 2021. године, бити један од главних састојака многих прехрамбених производа.

Поступак производње Солеина не испушта сувишан угљик, већ користи стакленичке плинове како би се произвела храна.

Узима ЦО2 из зрака, а затим га комбинира с водом, мањом дозом храњивих материјала и витаминима.

Помоћу 100 посто обновљиве соларне енергије, коју користи од партнерске твртке "Фортум", покреће природни процес ферментације сличан оном помоћу којег се производи квасац.

"Солар Фоодс" тврди да је оваква производња протеина "ослобођена пољопривредних ограничења" јер финални производ не овиси о обрадивој земљи, количини падалина или временским приликама.

Не ради се о продаји магле, или о промоцији неозбиљне твртке, јер већ сурађују с Еуропском свемирском агенцијом (ЕСА) на развоју хране за производњу и потрошњу изван планета.

Сама идеја иза Солеина долази од НАСА-е, свемирске агенције која такођер види потенцијал у развоју технологије производње хране на подручјима чији климатски увјети онемогућавају конвенционалну пољопривреду.

Осим за прехрану великог броја људи, Солеин је савршена храна за свемирска путовања, пише ЕСА.

"Наша метода производње протеина настала је из жеље да се храна производи на еколошки прихватљивији начин, без кориштења пољопривредне површине", рекао је извршни директор твртке "Солар Фоодс" Паси Ваиника.

"Наш концепт не овиси о пољопривреди, времену или клими и омогућава учинковиту и јефтину производњу хране са соларном енергијом било гдје, било у пустињи или у свемиру", додао је Ваиника.


Бука препорука

Наука и технологија

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.