Форбес: Може ли се комунистичка историја претворити у бизнис?

Предузећа, трговине, агенције и слични бизниси диљем Балкана истражују нове начине да претворе своју комунистичку прошлост у профит.

Fena / 13. август 2019

Након распада Југославије, идеја "југославизма" је изгубила на популарности. Међутим, "југоносталгија" се вратила на велика врата у свим бившим југословенским државама и претворила се у могућност за зараду за туристичке предузетнике, пише амерички магазин Форбес.

Дизајнер Марио Милаковић одлучио је да претвори своју страст за прошлошћу у Yугодом, музејску збирку представљену у гостинској кући или, једноставније речено, музеј за борављење, а који се налази у Београду. У Yугодому се може боравити у оригиналној југословенској кући из средине стољећа, са намјештајем, декором и сувенирима из југословенског доба, а све са оригиналном ознаком "Маде ин Yугославиа". 

"Желио сам да направим мјесто гдје ће гости моћи да се осјећају као да су путовали кроз вријеме и вратили се у прошлост, али не у непријатну прошлост, него да се осјећају као да су у свом дому. Зато сам му дао име Yугодом", казао је Милаковић. 

Yугодом је карактерстично привлачан за туристе због свог ентеријера који се фокусира на естетику из средине прошлог вијека у Југославији. Зграда, предмети и намјештај у простору су аутентични. Сви предмети представљају селективне аспекте естетике, умјетности, дизајна и хисторије Социјалистичке Федеративне Републике Југославије. 

"Заровио сам се у подруме и таване пријатеља и родбине. Свакодневно сам обилазио бувље пијаце и радње са кориштеним намјештајем. Сате сам проводио истражујући по интернету. Добијао сам поклоне од непознатих људи. Увијек су то биле ствари које су купљене давно, али које се више не користе, а нису их жељели бацити",  казао је Милаковић. 

Од ТВ уређаја до постера на свијетло обојеним зидовима, Yугодом је изврстан примјер о томе како се могу комбиновати индустрије гостпримства и музеја. Чак се на једном зиду, уоквирен, налази југословенски пасош. Он има велику вриједност јер таквих више нема у оптицају. 

У тај музеј долазе гости из цијелог свијета, али и из бивших југославенских република.  

"Већина наших гостију нису из бивше Југославије. Многи кажу да Yугодом изгледа као бакина кућа и да се осјећају као да су јој у посјети када дођу у музеј. Имао сам једног госта из Аустралије који је рекао да га доста подсјећа на филм "Збогом, Лењине!". Yугодом увијек евоцира нека осјећања, било то носталгија или пак меланхолија", казао је Милаковић. 

Yугодом је одличан примјер о томе како се комунистичка прошлост може претворити у подузетнички успјех претварајући заинтересираност за прошлост у зараду. Чини се да је југоносталгични туризам растући тренд не само у Србији него у свим бившим југословенским републикама. 

Атомско склониште изграђено за ауторитативног вођу Југославије, Јосипа Броза Тита и 350 особа из његовог најужег круга, такођер је постала веома популарна туристичка атракција у Коњицу, малом граду у Босни и Херцеговини. Туре за склониште су редовне, а сам бункер, који је био државна тајна до распада Југославије 1990-их, очуван је потпуно нетакнут са свим својим симболима друштвеног, економског, политичког и идеолошког система бивше Југославије. 

Фабрика одјеће са сједиштем у Хрватској, Титос, продаје своје производе широм свијета, укључујућ мајице, ребрендирајући слике и слогане комунистичких симбола Југославије, попут петокраке, црвене комунистичке звијезде, и бетонске архитектуре. 

Недавна анкета показала је да се многи у бившој Југославији с великом радошћу присјећају своје бивше домовине. 

У Србији, око 81 посто испитаника сматра да је распад Југославије наштетио њиховој држави. Босанци и Херцеговци не каскају пуно јер 77 посто испитаника жали због њеног распада. 

Без обзира на то, ипак постоје етичка питања за предузећа која рекреирају производе и искуства која одишу духом бивше Социјалистчке Републике. Хисторијски догађаји никада не могу бити испричани кроз једну причу, а верзија коју туристи желе да искусе можда је потпуно другачија од онога шта се стварно дешавало. Стога, да ли туризам треба да буде одговаран и за враћање у живот прича о насиљу и репресији? 

Милош Ничић, професор на београдском Факултету поитичких наука, пратио је пораст Тито-туризма на Балкану и упозорава против претварања ауторитативног вође, који је без сумње централна личност Југоносталгије, у "поп фигуру". 

Југославија неће заживити само са ретро постерима и сликама из тог времена. Она је такођер свеприсутна у напуштеним зидовима Голог отока - мјеста у хрватском мору које је некад било озлоглашени политички затвор и логор присилног рада за све оне који су се противили Титу. 

Упркос томе, југоносталгија је растући тренд, како за странце - туристе, тако и за омладину која жели научити више о том периоду. Реконструисање социјалистичког искуства и естетике је доказано профитабилни и предузетнички успјех.


Бука препорука

Економија

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.