Форд најавио промјене у Европи, више хиљада радника изгубиће посао

Доста тога овиси о Бреxиту

BUKA portal / 10. јануар 2019

ПРОИЗВОЂАЧ аутомобила Форд најавио је планове за велико реструктурирање пословања у Великој Британији и остатку Еуропе, што ће врло вјеројатно довести до губитака на тисуће радних мјеста диљем Еуропе, јавља ББЦ.

Што се тиче Велике Британије, могуће је да промјене у пословању неће нужно значити и отпуштање радника.

Доста тога овиси о Бреxиту

Но, Стевен Армстронг, предсједник и извршни директор Форда за Еуропу, сматра како би у случају да Британија напусти Еуропу без претходног постизања договора о наставку трговинских веза с континентом, могло доћи до додатне процјене пословања компаније Форд у Великој Британији.

Профитабилнији модели

Произвођач аутомобила Форд сада ће проћи кроз процес преговора са синдикатима како би размотрили мјере за смањење трошкова. Циљ му је фокусирати се на профитабилније моделе и напустити мање финанцијски исплатива тржишта, како би се у будућности више концентрирао на електричну и хибридну технологију.

Твртка такођер намјерава проширити своје пословање комерцијалним возилима. У ту сврху је креирала нови одјел који ће се уз друга два нова одјела, за путничка и увозна возила, бавити тим сегментом аутомобилске индустрије.

Највећи британски синдикат Уните рекао је да блиско сурађује с Фордом како би заштитио радна мјеста у Великој Британији и додао како очекује да ће отпуштања у Британији бити минимална.

Погони диљем Еуропе

Компанија Форд у Еуропи запошљава 54.000 радника, од чега 13.000 у Великој Британији.

Осим у Британији, погоне има у Њемачкој, Француској, Турској, Шпањолској, Русији, Румуњској и Белгији.

Индеx


Бука препорука

Економија

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.