Формирана Комисија за превазилажење проблема

Споразум који је понудила опозиција начелно је неприхватљив закључило је предсједништво ДНС-а, али ипак се иде у преговоре.

ATV / 25. новембар 2017

 Комисија за превазилажење проблема формирана је, а засједаће у понедељак, саопштио је Недељко Чубриловић.

 

У задњи час СНСД и Социајлисти именовали су Синишу Карана и Слободана Протића у преговарачки тим, а Марко Павић повјерење је дао Слободану Наградићу. Каже да ДНС-у већина рјешења која је понудила опозиција нису прихватљива јер се праве паралелне институције.

 

“Па се умјесто Владе уводи повјереништво умјесто предсједника Републике неки савјет. Умјесто надзорног одбора и руководства РТРС-а уводи се неки привремени орган. Значи ми сматрамо да ова питања могу бити проблем али их морамо институционално ријешити”, рекао је лидер ДНС-а Марко Павић.

 

У опозицији су спремни за састанак, а неће одустати од кључних захтјева. Ако се не постигне споразум не желе да говоре о томе шта нас чека на сљедећој сједници Народне скупштине и спремају ли нову блокаду. Захтјеве да се смијени министар Лукач и врати смијењени ревизор, у приједлог споразума нису уврстили, а у први план истичу сређивање стања на јавном сервису.

 

“Ако би се било шта од овога прихватило јесте ли спремни да одустанете од неких својих захтјева ревизор, смјена министра Лукача и отало што сте тражили. Све што је у интересу Републике Српске што ће нормализовати односе и вратити нас у нормалне демократске оквире можемо о томе да разговарамо”, рекао је лидер ПДП-а Бранислав Бореновић.

 

И владајући се надају компромису иако су након првог покушаја помирења пале тешке оптужбе. Лидер Социјалиста каже да се споразум који предлаже опозција може постићи, али да сви напреве уступке.

 

“Учинићемо максимално колико можемо да постигнемо један реалан договор да постигнемо оно што можемо да прихватимо и са једне и са друге стране. Вјерујем да ће сви учесници у креирању таквог споразума бити тога свјесни”, рекао је лидер СП-а Петар Ђокић.

 

Од осталих захтјева опозиције истиче се закон о испитивању поријекла имовине на којем инсистирају већ дуго. Ако се усвоји одмах предложиће, кажу, да се примјењује тек након избора 2018.


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.