ФОТО Отворен први Сајам предузетништва жена у РС: „И овдје се може успјети, имамо сјајних пословних прича које трају деценијама“

Први сајам предузетништва жена у Републици Српској који је отворен у просторијама Камене куће тврђаве Кастел окупио је око 50 домаћих привредних друштава, којима руководе или су у власништву жена.

Tatjana Čalić / 14. новембар 2019

Да касних посљеподневних часова посјетиоци  ће моћи се моћи упознати са  произвођачима из најразличитијих бранши- од металске и месне индустрије, винарија, преко пириродне козметике, накита, слика, ледених скулптура декорација, па све до одјеће. 

Неки од производа се могу и купити на Сајму. 

Предузетнице са којима смо разговарали слажу се да је један овакав догађај био потребан како би се помогла промоција домаћих производа и услуга али и успјешних пословних подухвата који упркос изазовима на тржишту опстају годинама. 

Управо такву причу има Верица Трубајић која је на Сајму представила фирму која већ пуне 22 успјешно послује у Бањалуци. Ријеч је о папирној конфекцији Нени.
„Тренутно запошљавамо 11 радника, а до средине идуће године биће завршена и наша нова хала површине 1000 м2, када ћемо бити у могућности повећати производњу и запослити још радника. Наши производи се могу купити у маркетима широм БиХ, а од скора је кренуо и извоз за Словенију“, истакла је Трубајић.  Додаје да опстати на тржишту није лако јер ту је гигант Целекс и Виолета, али су као мали произвођач ипак успјели наћи своје мјесто и задовољни су. 
„Производимо, радимо, продајемо, немамо дуговања, нисмо оптерећени кредитима, немамо проблем са одласком радне снаге, а то све говори да се и овдје може имати  добра пословна прича“, истиче Трубајић за БУКУ. 

На сајму се представило и Хуманитарно удружење жена „Дуга“ настало 1992. године, спонтаним дјеловањем жена хуманиста, са циљем да помогну рањивим категоријама друштва у тадашњим условима.

Данас удружење окупља око 70 жена које баштине обичаје и вјештине те их преносе на млађе генерације, организују различите радионице а, заслужни су и што се змијањски вез нашао на УНЕСКО листи.
„Овакав догађај значи пуно за све излагаче који су се данас представили, а посебно за Дугу која заиста има шта да покаже  јер трајемо  пуних 27 година. Ми смо овдје као почасни гост јер смо добили пројекат од Шведеске амбасаде, тако да смо јако поносни и то нам је дало додатну снагу и вјеру да радимо једну добру и позитивну причи“, истакла је извршна директорица Мира Звонар, откривши нам и на којим пројектима тренутно раде- оснивају етно-мрежу а при крају су и све активности везано за  отварање   „Етно куће Дуга“ гдје домаћи и страни гости моћи да дегустирају традиционалну храну, добију стручне савјете етнолога,  учествују у радионицама веза, ткања и плетења или купују сувенире.

На Сајму смо разговарали и са просвјетном радницом у пензији Јелом Витомир, која  слободно вријеме посвећује сликарству.   

Тешко је, каже поднијела одлазак из учионице гдје је провела  40 година и силно је жељела да се се бави нечим што ће јој употпунити живот, те је прво кренула са везом, а потом и са сликарством. Уљана техника јој је најближа.
Сматра да су сајмови сјајна прилика за представљање, склапање познанстава и продају слика.  А Јела Витомир се заиста има чиме похвалити за пет година продала је око 500 својих дјела. На њеним сликама су најшешћи мотиви љепота природе, цвијетни аранжмани, актови.

Сајам је организовала Привредна комора Републике Српске у оквиру пројекта "Подршка предузетништву жена Републике Српске"

Дјелић атмосфере са првог  Сајма подузетништва жена у РС доносимо вам и у фотографијама које слиједе:

 

 

 

 

 


Бука препорука

Економија

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.