ФОТО Погледајте колико је ученика мање у школским клупама за пет година!

Од основаца до студената.

T.Čalić / 17. април 2021

Босна и Херцеговина је за само пет година, од 2014. до 2019. године, забиљежила пад од преко 20 хиљада ученика у основном образовању, преко 30 хиљада у средњошколском, и преко 30 хиљада у високошколском образовању.

Ови подаци, уз још многе који се тичу демографске структуре становништва и одласка са ових простора наћи ће се у новој књизи коју припрама др. сц. Тадо Јурић.

Нажалост ова јако важна и комплексна тема која је на просторима Балкана присутна већ годинама, још увијек није завриједила никакву пажњу доносиоца одлука.

Јер мање ђака и студената, за пет-десет година значи и пуно мање радне снаге него што је тренутно имамо, а то за собом повлачи отежано функционисања привреде. С друге стране број пензионера ће се у истом том периоду значајно повећати, а то аутоматски значи и више издвајања новаца за пензије.

У исто вријеме демографи упозоравају да је тренутна демографска слика још и добра, шта нас чека у наредних пар година када почне узимати данак и масовни одлазак млађег становништва.

Такође, увјерени су и да ћемо тешко достићи бројку новорођених из 2017. године, јер је тренутно просјечна старост мајке која рађа прво дијете 26 година, тачније годиште рођења те мајке је 1992., док у периоду пред нама примат рађања дјеце преузимају ратне генерације, којих је много мање. 

А да је ситуација већ прилично драматична говори и најновији извјештај Агенције за статистику БиХ- тренутно је  више од половине укупног броја становника наше земље радно неактивно.


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.