(ФОТО) Знате ли шта приказује БМW-ов лого? Бићете изненађени!

Прошло је више од стољећа откако је у Баварској основана твртка која ће створити неке од најбољих аутомобила свог времена.

Oslobođenje / 19. август 2019

Коријени сежу у 1913. годину када је Карл Рапп основао твртку Рапп Моторенwерке која се бавила производњом зракопловних мотора. Због тога се БМW и његов лого повезује са зракопловном индустријом, а посебно пропелером. Но то је потпуно криво.

БМW је недавно одлучио ићи у детаље и једном за свагда разријешити то питање. БМW или дуље Баyерисцхе Моторен Wерке настаје 1917. године на прије споменутим основама. Захваљујући великој потражњи за моторима војних зракоплова, долази до рапидне експанзије, а БМW пуних пет година нема никакав лого. "БМW једноставно није био у свијести јавности", каже Фред Јакобс, шеф БМW-овог Цлассиц одјела. Експанзија је била толико брза да у компанији изгледа нису стигли размишљати о амблему.

image

/ИНДЕX.ХР

БМW 1917. од Раппа преузима амблем и уз додатак имена и двије златне кружнице настаје први лого. А плаво-бијела поља долазе као службене боје Баварске. Постављена су у наопаком положају јер се тада није смјело службене државне ознаке користити у комерцијалне сврхе.

image

/ИНДЕX.ХР

Након тога је у неколико реклама изнад зракопловног пропелера стајао натпис како би се твртка повезала с коријенима у зракопловној индустрији. Неки су у томе видјели и лого марке, а БМW једноставно није хтио то мијењати. "БМW је дуго мало тога подузимао да исправи мит како је БМW-ов лого пропелер", каже Јакобс.

Први мотоцикл с БМW-овом значком био је Р32, а настао је 1923. године.

image

/ИНДЕX.ХР

БМW-ов лого је у неколико наврата модернизиран, а задња промјена догодила се 1997. године. У ишчекивању нових дизајнерских излета БМW нас тренутно забавља сталним растом предње маске и препознатљивих "бубрега". Идући на реду могао би бити управо лого, преноси Индеx.хр.


Бука препорука

Вијести

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.