Фотографије ЛГБТQ Србије су чиста љубав

Изложба фотографија "Животи у транзицији: ЛГБТQ Сербиа" биће приређена 6. децембра у Дому омладине, у склопу отварања фестивала Мерлинка.

BUKA portal / 30. новембар 2018

Фотографије потписује Слободан Ранђеловић, архитекта и фотограф српског порекла из Њујорка, који их је сабрао у књизи "Ливес ин Транситион: ЛГБТQ Сербиа", као моћан портрет маргинализоване заједнице - кроз двадесет прича аутор прати и уоквирује начине на који је настајала и опстајала ЛГБТQ заједница у Србији и како су се појединачни животи и идентитети развијали у датим околностима.

 

Хелена Вуковић у болници Фото: Слободан Ранђеловић / Ноизз.рс

 

Хелену Вуковић упознао је међу првима, и то док се опорављала након операције.

- Послао сам јој поруку која је гласила: "Знам да си вероватно затрпана пријатељима, али у случају да желиш да разговараш с потпуним странцем, јави ми се". Позвала ме је да је посетим већ следећег дана и неке од фотографија из књиге настале су тог јутра - испричао је Ранђеловић.

 

Соња Сајзор Фото: Слободан Ранђеловић / Ноизз.рс

 

- Имао сам моменат са Соњом Сајзор. Били смо у лобију мог хотела. Донео сам јој поклон, и она је испробавала те чизме, шпартајући по хотелу. Била је висока, прелепа и фасцинантна. Сећам се да сам помислио како је сигурно поносна што сви гледају у њу. Питао сам је како се осећа, а она је почела да плаче. Рекао сам: "О, боже, шта се десило?". Она је ћутала, али се испоставило да јој то питање нико није поставио још од њеног прошлог рођендана. Схватио сам да иако многи од ових људи имају пријатеље, то нису увек и пријатељи који разумеју шта значи бити транс. Или, ако су и сами транс, нису увек спремни да међусобно деле своје искуство. Соња ми је рекла да она нема неког с ким би заиста могла да прича, ко би је слушао и разумео. Много људи је у истој ситуацији - сматра Ранђеловић.

Ненад Михаиловић и Бојан Бабић Фото: Слободан Ранђеловић / Ноизз.рс

 

Током свог истраживања упознао је и фотографисао и Ненада Михаиловића, геј новинара с инвалидитетом, с његовим партнером Бојаном Бабићем; Марка Савића, који је једва преживео компликације након операције промене пола, с његовом девојком Александром Арсић; Ирину Радошевић са њеном ћерком, коју је добила у браку са мушкарцем за којег ју је њена породица натерала да се уда након што се декларисала као лезбејка...

 

Ирина Радошевић Фото: Слободан Ранђеловић / Ноизз.рс

 

Тежина њихових прича даје на снази Ранђеловићевим фотографијама, које су, на крају, ипак, чиста љубав на путу до победе.

Извор: Ноизз.рс


Бука препорука

Вијести

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.