Француска опозвала амбасадора у Риму после највећег сукоба "од рата"

Француска је то назвала вербалним нападима без основа од стране италијанских политичких лидера, за који тврде да су "без преседана још од Другог светског рата"

BUKA portal / 08. фебруар 2019

Париз је покренуо процес опозива француског амбасадора у Риму у највећој кризи у односима два суседа још од Другог светског рата.

Како преноси Гардијан, Француска је то назвала неоснованим вербалним нападима италијанских политичких лидера "без преседана још од Другог светског рата". У саопштењу француског министарства наводи се да је већ "неколико месеци Француска била мета поновљених, неоснованих напада и нечувених изјава".

"Неслагање је једна ствар, али манипулисање односом због изборних циљева је друго", наводи се.

Двојица потпредседника италијанске владе, Матео Салвини и Луиђи ди Мајо критиковали су француског председника Емануела Макрона због низа горућих питања, од имиграције до анти-владиних протеста "жути прслуци" који тресу Француску.

"Све ове акције стварају озбиљну ситуацију која поставља питања о намерама италијанске владе према Француској", навело је француско минстарство иностраних послова. Париз наводи да ће њихов амбасадор у Риму бити одмах позван на консултације.

Ове недеље, Ди Матео се састао са лидерима "жутих прслука" и рекао да је "ветар промена прешао Алпе". Француска је то коментарсала као неприхватљиву "провокацију".

Дугогодишњи политички јаз Италије и Француске који је кулминирао прекидом односа сматра се највећим прекидом односа две земље од 1945. године. Обе стране првобитно су оптуживане да користе разлике у ставовима за потребе избора - Салвини да би прогурао своју десничарксу агенду, а Макрон да себе представи као противтежу популизму у мајским европским парламентарним изборима. Салвини је назвао Макрона "ужасним" француским председником и позвао француске гласаче да не подрже његову странку на европским изборима, док је Де Мајо прошле недеље оптужио Француску за осиромашење Африке и изазивање миграционе кризе. Односи су се погоршали након што је италијанска популистичка влада ступила на дужност прошлог јуна, после чега није одржан традиционални заједнички самит две земље. Али, напетост је стално расла због миграције и Француске улоге у интервенцији у Либији 2011. године. Две земље се су се, чак, "закачиле" око обележавања пола века смрти ренесансног уметника Леонарда да Винчија.

Преузето са Недељника


Бука препорука

Вијести

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.