Француска понудила нови приједлог: Што БиХ треба урадити да постане чланица ЕУ?

Доносимо детаље

BUKA portal / 18. новембар 2019

Земље западног Балкана могу постати чланице Еуропске уније (ЕУ), али кроз нови "корак по корак" процес, којег предлаже Француска. Идеја постепеног придруживања била је основа за "реформирани приступ процесу придруживања ЕУ", неслужбеном документу од шест страница којег је Француска доставила еуропским дипломатама у петак, 15. студенога, објавио је Еуобсервер.  Процес проширења ЕУ-а тренутно се одвија кроз приступне преговоре са земљама кандидаткињама, који покривају 35 тематских поглавља.

Када кандидаткиње пристану провести потребне реформе, постану пуноправне чланице и остварују приступ еуропским програмима, попут знанствених грантова и до десет милијарди еура годишње у субвенцијама ЕУ-а. Али у новом француском моделу реформе би се проводиле кроз процес од седам корака, који осигурава постепени приступ одабраним програмима и фондовима ЕУ-а, све до пуноправног чланства. Тих седам корака су: владавина закона и основна права; образовање и истраживање; запошљавање и социјална питања; финанцијски послови; јединствено тржиште, пољопривреда и рибарство; вањски послови; и "други".

Када кандидаткиње испуне први корак, добивају, примјерице, приступ Еуројусту, суставу правосудне сурадње. Испуњавање другог корака доноси приступ програму Хоризон 2020 и омогућава балканским свеучилиштима учешће у Ерасмус програмима размјене студената. Након четвртог корака би могли приступити ЕУ-овој банкарској унији, док би испуњавање петог корака омогућило кориштење структуралних фондова вриједних неколико милијарди еура. 

- Завршетак преговора који одговара сваком кораку којег земља подузме отворит ће могућност судјеловања у одговарајућим програмима ЕУ-а, повезаност с одређеним релевантним секторским политикама и, према потреби, имати користи од одређеног циљаног финанцирања – наводи се у документу којег је доставила Француска, а додаје се да крајњи циљ остаје "потпуно приступање". Министри еуропских послова ЕУ-а би о овом приједлогу требали расправљати већ у уторак у Бруxеллесу, за када је заказан састанак Вијећа за опће послове ЕУ-а. Да би овај приједлог био прихваћен, морат ће га подржати свака чланица ЕУ-а. Уколико се то и догоди, Еуропска комисија би ове идеје требала преточити у детаљнији правни документ до сијечња 2020. године.

Овај приједлог је стигао након што је француски предсједник Еммануел Мацрон шокирао еуропску јавност кориштењем вета и спречавањем започињања приступних преговора са Сјеверном Македонијом и Албанијом. Вето је оправдано изазвао забринутост да Француска намјерава спријечити даљње ширење ЕУ-а на Западни Балкан, што би, упозоравају из Њемачке и САД-а, могло резултирати нестабилношћу у регији, те јачањем утјецаја Кине и Русије. Међутим, у француском документу се истиче "недвосмислена опредијељеност ка еуропским перспективама земаља западног Балкана". Албанија, Косово, Сјеверна Македонија, Црна Гора, Србија и Босна и Херцеговина, додаје се, припадају Еуропи својом повјешћу, културом и земљописом.

Документом се правда и Мацронов вето, тврдећи како је посљедњих 20 година интервенција ЕУ-а на западном Балкану резултирало преспорим напретком и недовољним користима за грађане. Модел постепеног приступа и "корак по корак" финанцирање би, наводи се, донијело конкретне користи. С друге стране, Француска упозорава да назадовање у демокрацији и владавини права носи своју цијену, те позивају на "ригорозне увјете" и "реверзибилност" уколико се приступни преговори не одвијају на одговарајући начин. - Критерији за прелазак с једног корака на други ће бити прецизно дефинирани, омогућавајући потврду њихове ефективне и дуготрајне проведбе – наводи се у документу, преноси Фактор.


Бука препорука

ЕУ/БиХ

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.