Француски милијардер купио Сотхебy'с за 3,7 милијарди долара

Телекомуникацијски милијардер Патрицк Драхи купио је аукцијску кућу Сотхебy'с за 3,7 милијарди долара, јавио је ББЦ.

BUKA portal / 18. јун 2019

Foto: Ilustracija

 

 Компанија, која је на њујоршкој бурзи била 31 годину, сада се након проблематичног раздобља враћа у приватно власништво. 

Француски подузетник, колекционар умјетнина и оснивач телекомуникацијске твртке Алтице, купио је Сотхебy'с у тренутку када постоје назнаке поновног процвата тржишта умјетнина. Аукцијска кућа Цхристие'с, супарник Сотхебy'са, у власништву је такођер француске обитељи Пинаулт, преноси Хина.  

Након што је финанцијска криза погодила то тржиште, Сотхебy'с се суочио с великим трошковима и нападима инвеститора из хедге фондова, Дана Лоеба и Мицка МцГуиреа. Лоебова твртка Тхирд Поинт је други највећи улагач с 14 посто удјела. 

Познати трговац умјетнинама, Лоеб је поздравио продају и Реутерсу рекао "да цијена оправдава вриједност коју су увидјели када су први пута инвестирали у Сотхебy'с те је она награда дугогодишњим улагачима попут твртке Тхирд Поинт која је вјеровала у потенцијал те аукцијске куће".

Аукцијско тржиште оживјело је у студеном 2017. када је слика Салватор Мунди, дуго година изгубљена слика Леонарда да Винција коју је наручио француски краљ Луј XИИ, продана у Неw Yорку за рекордних 450,3 милијуна долара. Дражба је одржана у Цхристие'су.


Бука препорука

Економија

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.