Француској глумици Хупперт уручено признање 'Почасно Срце Сарајева'

Француској глумици Исабелле Хупперт вечерас је на церемонији у Народном позоришту у оквиру 25. издања Сарајево Филм Фестивала уручено признање "Почасно Срце Сарајева" за изузетан допринос филмској умјетности.

BUKA portal / 19. август 2019

Ова славна глумица која се прославила у бројним филмовима захвалила је на, како је казала, указаној части због ове награде, а одлука да јој се додијели ова награда ју је истовремено и дирнула и учинила поносном.

За овај фестивал је казала да је много више од тога, за њу је СФФ више својеврсна прослава онога што Сарајево јесте, односно његовог живота и креативности.

- Сарајево је центар Европе, а о Европи морате бринути посебно у посљедње вријеме. За мене је велика част бити овдје јер је Сарајево утјеловљење идеје козмополитизма - закључила је Хупперт.

Исабелле Хупперт легендарна је филмска и позоришна глумица. Током каријере дуге пет десетљећа сарађивала је са славним редитељима попут Мицхаела Ханекеа, Цлаудеа Цхаброла, Јеан-Луца Годарда, Отта Премингера, Бертранда Таверниера, Бертранда Блиера, Цлаире Денис, Мицхаела Цимина и Паула Верхоевена.

Цијењена је од публике и критике због незаборавних улога у филмовима "Пијанистица", "Бијела роба", "Она", "Грета" и многим другима.

Хупперт је добитница бројних престижних награда, укључујући награду БАФТА за најбољу младу глумицу за улогу у филму Чипкарица те двије награде за најбољу глумицу Филмског фестивала у Венецији за улоге у филмовима "Прича о женама" и "Церемонија".

Добитница је и специјалне награде жирија Лион д’Ор Филмског фестивала у Венецији за улогу у филму "Габриелле" и за животно дјело, као и двије награде за најбољу глумицу Филмског фестивала у Цаннесу за улоге у филмовима "Виолетте" и "Пијанистица".

Освојила је и француску награду Цéсар за најбољу глумицу за филмове "Церемонија" и "Она", а за улогу у филму "Она" освојила је и награде Готхам, Златни Глобус и Спирит, као и номинацију за награду Осцар за најбољу глумицу.

Хупперт је и носитељица француског Државног ордена за заслуге реда Легије части и Ордена реда витеза умјетности и књижевности. Предсједавала је жиријем 62. Филмског фестивала у Цаннесу.

Ова глумица одржала је вечерас и специјални "Мастерцласс", а публика је имала прилику гледати је јучер у филму "Франкие" америчког режисера Ирае Сацхса у којем Хупперт игра главну улогу.

 

 


Бука препорука

Вијести

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.