Фрањо Шарчевић: Мета на чело: Што се Предраг не зове Ејуп или Сефер?

Која је улога изјаве Бакира Изетбеговића да је Предраг Којовић дошао из Србије иза рата?

Franjo Šarčević / 09. фебруар 2019

Мало је људи у нашој земљи који ових дана о томе нису чули, али поновимо за читаоце у будућности: Странке Бх. блока (СДП, НС и ДФ) одлучиле су 4. фебруара да неће улазити у коалицију с водећим националистичким странкама (СНСД, СДА, ХДЗ) на државном и ентитетском нивоу. „Кривци“ за такву одлуку су Наша странка и дио СДП-оваца, док је судећи по свим реакцијама из ДФ-а њима ова одлука тешко пала и постоји могућност распада Бх. блока.

И док нас национално „свјеснији“ дио службено лијево-либералних медија и јавних радника увјерава како нису све националистичке странке исте јер једни као „само краду“, па да ни сви национализми нису исти, при чему је „наш“ национализам ипак бољи од других, јер ипак као постоји разлика између Марија из Широког Бријега (ХДЗ) који на насловници свог Фацебоок профила држи „хрватске узнике из Хаага“ и Хариса из Сарајева (СДА) који на насловници свог Фацебоок профила држи фотографију муджахедина, у Сарајеву се ствара атмосфера линча према Нашој странци, која се проглашава издајничком, непријатељском према БиХ па чак и четничком.

И не би то било достојно реакције да се ради о неким анонимним коментарима које постављају страначки ботови за сендвич и густи сок, па чак ни да се ради само о твитовима већ одавно помахниталих грађанских националиста изашлих из Комшићева шињела од којих се поштењу и разбору више нитко упућен и не нада. Но, друга је ствар када то постане политички пројекат у коме судјелује читава медијска машинерија Странке демократске акције уз благослов њезина предсједника, Бакира Изетбеговића.

Тако седмични билтен СДА на цијелу насловницу ставља слику Предрага Којовића, предсједника Наше странке, уз наслов: ОПОЗИЦИЈА ДРЖАВИ: Антрипатриотска струја однијела превагу у Бх. блоку, одређујући тко је патриот, а тко не, у зависности у тога да ли се приклања Странци демократске акције или не. Да ствар буде ипак мало и комична: о завјерама и убаченим елементима константно бунца тај турски часопис на босанском језику који уређује хрватски конвертит из Загреба!

И онда долази гостовање Бакира Изетбеговића у Дневнику Д Федералне телевизије, 7. фебруара. „Може овдје усред Сарајева господин Којовић да каже да је његова историјска мисија, човјек који је дошао из Србије иза рата, да каже да је његова историјска мисија да одстрани СДА из структура власти“, каже предсједник СДА.

Није тачно да је Предраг Којовић „дошао из Србије иза рата“. Његове биографске податке лако је провјерити: рођен у Травнику, завршио факултет у Сарајеву прије рата, радио као репортер за Реутерс… Али шта и да јест, шта наиме да је Којовић стварно дошао из Србије иза рата? Шта то има да говори о њему? Па хиљаде грађана Србије дошли су у Сарајево уз рат и иза рата и данас су – наравно, тако и треба да буде – равноправни грађани овог града којима нитко добронамјеран не спочитава одакле су дошли. Само најцрњи шовинисти омаловажавају своје суграђане на основу ствари као што је мјесто рођења. Или је ствар у томе што се Предраг не зове на примјер Ејуп или Сефер?

Зна то Изетбеговић добро, али зна и која је улога те његове изјаве: да на јавном сервису сервира лаж с циљем хушкања како би вулгарно дисквалифицирао политичког противника те поручио како треба да се односи према сваком Србину и Хрвату у Сарајеву који није сасвим на линији Мире Лазовића и Жељка Комшића, дакле сасвим на линији изетбеговићевске политике.

И шта значе свечане декларације Изетбеговића и СДА о јединственој БиХ, једнакоправности, патриотизму, када се упире прстом у другог човјека и говори: он је крив за наше стање, он је послан да нас уништи, он је Србин! Не значе ништа, осим што показују докле је спремно да иде лицемјерје и дволичност те политике, која се до подне или у Дневнику као залаже за Босну и Херцеговину коју би сватко пожелио, а од подне или у Дневнику Д благосливља националистичку харангу.

Ето зашто је одлука да се не иде у коалицију са СДА и њезиним сестрама ХДЗ-ом и СНСД-ом добра и зашто је важно сачувати Кантон Сарајево као ослобођену територију.

Преузето са фокус.ба 


Бука препорука

Колумне

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.