Фронтмен ДАБ-а Јован Матић за БУКУ: Политика, власт и моћ увек су у историји човечанства имали утицаја на уметност

Београдски Дел Арно Бенд напокон је објавио свој најновији албум "Ако не знаш шта да радиш", а њихови фанови су на њега морали чекати више од једне деценије.

Ernest Bučinski / 31. јануар 2019

 

На албуму се налази десет пјесама, међу којима су и два већ објављена сингла, дует с Хорнсман Цоyотеом "Још увек има наде" и "Стари лек". Овај бенд активан је преко тридесет година и један је од најпопуларнијих реге бендова са ових простора. Поводом изласка албума разговарали смо за БУКУ са фронтменом ДАБ-а Јованом Матићем.

Ваши фанови дуго су чекали на нови албум. Зашто сте правили толику паузу?

ЈОВАН: Најпре, треба рећи да је пауза била недопустиво дуга. Разлози су вишеслојни и углавном везани за дилему на који начин и у ком правцу  наставити са радом, па чак и да ли уопсте наставити са радом. Наш претходни албум "Време воде" је по својој сложености вероватно представљао одређени врхунац у поимању продукције и сходно томе и постављеним стандардима проузроковао је и све ове дилеме. Да ли је уопште било упутно покушати још једном истом том процедуром доћи до резултата који је, бар за нас, довољно узбудљив. Уз то, моје лично уверење је да се одређени број људи, да кажем "потрошио" у свему овоме и да само као бенд запали у кризу пре свега идентитета. Многе друге поставе са километражом попут наше би обично такве периоде превазилазили привременим престанком рада. Ми нисмо. Покушавали смо на сваки начин да пронађемо пут за даље. Једино што смо пронашли јесу нове дилеме које су временом проузроковале разлаз у мишљењима и коначно пред крај 2015-е  и почетком 2016-е разлаз између главних креативних полуга у групи. Цео тај период био је пре свега мучан за наше поштоваоце који су стрпљиво чекали на нове песме. Срећом то је сада иза нас.

Има ли нешто специфично на овом албуму што га разликује од претходних?

ЈОВАН: Управо смо, како сам то описао и у првом одговору, од пролећа 2016-е кренули изнова, "ресетовали" смо систем и покушали, а и успели, да пронађемо нову радост у бављењу музиком. Та добра енергија имала је за резултат мноштво нових идеја, а албум "Ако не знаш шта да радиш" представља првих десет у уобличеној форми. Оно што овај албум разликује од претходних јесте чињеница да смо успели да себе изнова измислимо да будемо нови ми, а да притом останемо све оно што су људи волели код нас. Није ретко да групе које оволико дуго постоје објаве албум тек реда ради, као изговор да крену у још једну туру концерата. Овде то никако није случај. Песме које вам представљамо овим албумом чиниће, у то немамо никакве сумње, окосницу наших будућих наступа и чврсто верујемо да ће вам прирасти за срце бар онолико колико и све претходне песме које сте заволели. Нове песме су настале у даху, то је просто једна енергија, један ухваћени тренутак и то чини њихов главни квалитет. Вратили смо се коренима, основама музике онаквим какве су биле онда када смо заволели реггае, када је постао интернациоанлна фора.

Које су теме које превладавају у пјесмама?

ЈОВАН: Као и обично бавимо се читавим дијапазоном тема и то у случаја овог бенда није никаква новост. Све емоције смо обишли и то прилично сликовито означавају наслови песама. Мислим да смо и у погледу порука које шаљемо направили одређени помак, а да смо притом остали верни себи. "Ако не знаш шта да радиш" су десет предложака како се поставити у ово време. Мислимо да наше поруке јесу валидне за читав наш регион и да свакоме нуде исту меру емпатије, утехе и охрабрења јер смо уверени да сви ми пролазимо и живимо сличну стварност. Албум је наш допринос доброј вољи и бољем разумевању.

Имали сте и госте на албуму.

ЈОВАН: Један од кључних догађаја у нашем препороду одиграо се у мају 2017. када се наш стари другар и практично мој духовни син Хорнсман Цоyоте јавио са предлогом за сарадњу. Песма "Још увек има наде" била је прва станица повратка у живот нашег банда и она, логично, затвара овај албум. Од те сарадње је све кренуло и нормално је да песма буде на сет листи овог издања. Чини ми се да је имала огроман значај и за њега и за нас и да нас је сам бог погледао када нам је дао довољно инспирације да је реализујемо. Стога хвала јој.

Певачка група "Јенђе" бави се старом песмом, народоном песмом са ових подручја. Група је природни наставак онога што је радила певачка група "Паганке" са којима смо имали сарадњу јос 1995. на албуму "Реггаенерација". Још тада се јавила идеја да укрстимо ту нашу вокалну традицију са реггае музиком. Дуго се чекало на прилику да се идеја реализује и ето,  сада са новом енергијом коју смо пронашли, појавила се могућност да се оствари та замисао. “Јенђе” гостују на уводној песми наше албума и симболички најављујемо тиме свој наредни албум који це бити довршен до краја пролећа. Албум  ће се звати "Самит" и биће заједничко дело "Јенђи", "Паганки" и Дел Арно Банда.

Како реге музика котира данас на домаћем и иностраном тржишту?

ЈОВАН: Тешко ми је да одговорим на ово питање. Да будем искрен, немам појма како стоје ствари изван нашег подручја. Код нас је чињеница да је ауторска музика по страни и да је сузио простор у коме може да се представи људима. Мој утисак је да учествујемо у трци под неравноправним условима и то је за жаљење.

Ви сте већ дуго на сцени. Да ли сте икада помислили: "Зашто ми све ово треба"?

ЈОВАН: Да ли је ико од нас који живимо на овим просторима прошао без те дилеме? Ја знам да нисам, међутим, срећом по мене, нисам од оних који одустају. Никада, сем примисли, нисам отишао даље у разматрању такве опције. Одустајање није опција, не ако свираш реггае. Цена зна да буде висока за овакву одлуку, тражи одрицање, тражи пречесто да посматраш много мање квалитетне људе како су успешнији, а то је нешто што сви можемо да уочимо око себе каквим год послом да се бавимо. Било како било нема одступања.

Колико политичка сцена у држави утиче на музичку?

ЈОВАН: Шта год ко мислио, политика, власт и моћ увек су у историји човечанства имали утицаја на уметност. То је просто тако и ко год вам тврди супротно није упућен у то како стоје ствари. Човек би помислио да у новија времена можда то и није тако, али се изгледа нико не жели одрећи полуга које пружа уметност. Форсирањем одређених естетских модела ви практично утичете на уобличавање друштва и на то каква ће, бар она већинска, публика бити. Мислим да сам довољно рекао.

Какво је ваше мишљење о ангажованости музичара?

ЈОВАН: Ја верујем једино у искреност аутора шта год писао. Ангажованост ствар свачијег појединачног сензибилитета. Она сама по себи не говори много о аутору. Можете се бавити ангажованим темама и притом бити веома осредњи као аутор, а можете и писати врхунске љубавне стихове. Свеједно, лично верујем да као аутор не могу да се правим да живим у другом окружењу него у овом у којем јесам. Делим стварност са својим комшијама и суграђанима и од ње не желим да бежим већ је управо бележим онолико колико мој таленат то мени дозвољава.

Да ли су и зашто деведесете биле плодоносније за бендове? Данас као да је много мање бендова него раније.

ЈОВАН: Заправо ово питање показује колико сам у праву када говорим о суженом простору за представљање рада аутора овог подручја. Није тачно да има мање бендова, али је сасвим тачно да они немају више готово никакав начин да информацију о свом постојању дотуре до потенцијалне публике. Нису у том смислу 1990. биле боље, али је тачно да је тај простор у тим годинама био већи. Данас се стиче утисак да је интерес да информације о ауторима и њиховом раду што је могуће мање допру до шире јавности.

Који су планови ДАБ? Хоћете ли правити турнеју поводом новог материјала?

ЈОВАН: Наш план је увек једноставан. Свирати што је више могуће и то ћемо покушати. Паралелно довршавамо рад на албуму "Самит", а на јесен почињемо припреме за наредни студијски албум који треба да очекујете на пролеће 2020. Дуго већ нисмо били у Бањалуци и надамо се да ћемо ускоро моћи да се са вама дружимо. Из тог града носимо само најлепше успомене и једва чекамо да се поново видимо са свима вама.

Порука читатељима БУКЕ?

ЈОВАН: Љубав, разумевање, емпатија и никада одустајање од циља.

 

 


Бука препорука

Тема

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.