Фронтмен "Гоблина" Голуб у Бањалуци промовисао аутобиографију "Изгужване мисли": Рокенрол нам је помогао да преживимо деведесете

Јуче је у Бањалуци одржана промоција аутобиографске књиге "Изгужване мисли" коју је написао фронтмен рокенрол бенда "Гоблини" Бранко Голубовић Голуб.

Ernest Bučinski / 09. мај 2019

 

Гости промоције били су познати рок критичар Петар Јањатовић и Миле Кекин пјевач "Хладног пива" који је написао рецензију за овај роман.

"Изгужване мисли" је књига о бенду Гоблини и по много чему се разликује од устаљених аутобиографских књига, како по садржају тако и по стилу писања, а Голуб се није снебивао да у тексту пише и о шкакљивијим темама које иначе прате каријере рок бендова и живот музичара. Голуб није уљепшавао стварност нити писао само да би написао књигу и себе прогласио писцем, него је мотивацију пронашао у ономе што га окружује, а живот овог музичара је више него живописан. Једно вријеме Голуб је распустио "Гоблине" и почео да се бави хуманитарним радом у мировним мисијама у Афганистану, Шри Ланци, Пакистану, Етиопији и Јордану. Његова прва књига "Писма из Афганистана" објављена 2009. године управо је инспирисана његовим мисионарским животом.  "Изгужване мисли" су његова друга књига а њен садржај права посластица за искрене љубтеље "Гоблина".

"Ову књигу сам заправо написао на наговор својих блиских сарадника и пријатеља. Све је почело од писања некаквих причица, чисто да бих их отргао од заборава , али када су моји пријатељи прочитали тих пар првих прича наговорили су ме да се дам у озбљније писање. У принципу ово је друга књига коју сам објавио. Прва је настала исто као и ова сасвим случајно када сам се дописивао са својим фановима боравећи у Афганистану", казао је аутор књиге обраћајући се публици и новинарима.

Рецензент књиге и познати рокер Миле Кекин казао је да Голуба познаје већ више деценија и да се ради о човјеку који је свестран, креативан и да има дара за писање на којем му чак и завиди.

"Ова књига ми се свиђа због стила писања и мислим да је једноставна, питка, а да није плитка. Онај дио везан за каријеру Голубовог бенда прије него што су постали славни и признати ми се посебно дојмио. Свиђа ми се на који начин је аутор описивао ликове и ситуације. То су они догађаји који се дешавају скоро свим рок бендовима и скроз су суманути. Помало сам чак и завидан на списатељском дару који има Голуб и није ми јасно како је само нашао времена да напише књигу. Он је познат по свом жустром темпераменту и не знам како је само могао сједит сатима и писати", рекао је фронтмен Хладог пива.

Он је казао да је имао пар покушаја да и сам напише нешто што би личило на књигу, али да је немирнога духа и да му јако брзо досади сједење за компјутером и куцкање по тастатури. Голуб је на ово одговорио шаљиво да му је заправо писање било изговор да се извуче од неких послова по кући које иначе сваки ожењен човјек има.

 

"Ја сам отац троје дјеце тако да имам доста породичних обавеза. А писање ми је добро дошло када ми супруга каже да одем у продавницу или да помогнем у прављењу ручка, а ја јој одговорим – па немој сад да ме прекидаш видиш да пишем књигу!", казао је Голуб шаљиво и додао да је ово супер рецепт за избјегавање тих неких послова, те да се спрема да напише још један роман.

Публици се обратио и Петар Јањатовић који је упознат са радом "Гоблина" од њихових почетака.

"Имао сам срећу да сам бавећи се новинарством упознао многе рок бендове и да сам дружећи се с музичарима упознао и тај некакав живот рокера. Тако да се суосјећам са главним ликом ове књиге. Када је написао књигу Голуб ми се обратио одмах сам га питао да ли се ради о искреном тексту и да ли у њој има секса, дроге и рокенрола, јер не волим када се аутори сличних књига плаше реакције читалаца па се снебивају да искрено опишу свој живот онакав какав он у бити јесте. Када ми је рекао да у књизи има свега знао сам да се ради о добром тексту", казао је Јањатовић. Он је додао да су "Изгужване мисли" хроника о панк бенду из србијанске провинције и да говори о животу сваког човјека који је преживљавао тешке деведесете.

Аутор књиге је казао да је његова књига забиљешка сјећања година захваћене ратним вихором и да је бављење музиком деведесетих био и некаква врста одмазде против свега оног лошег што се дешавало у друштву.

"Нама су деведесете много тога одузеле, прекинула су нам контакте с пријатељима, култура је нестала, појавио се кич, све је више и више било кретена на улици. Рокенрол је било уточиште нас неких нормалних момака да направимо свој свијет чист од све те прљавштине и да се бавимо стваралачким радом. Рокенрол ми је омогућио да стекнем нове пријатеље и да се повежем са музичарима и пријатељима из цијелог региона", рекао је Голуб.

 

 


Бука препорука

Тема

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.