Футуристички споменици посвећени Другом свјетском рату поново популарни, сада као туристичка атракција Балкана

Међу рутама културолошког туризма, на чијој припреми тренутно ради пројекат Вијећа за регионалну сарадњу (РЦЦ) за развој и промоцију туризма, налази се и Пут балканских споменика који обухвата чувене споменике посвећене Другом свјетском рату у региону.

BUKA portal / 15. мај 2019

„Прије него што су препознати у региону, футуристичка умјетност и дизајн споменика посвећених Другом свјетском рату били су у жижи међународне пажње у неколико публикација, умјетничких пројеката и престижних изложби укључујући и изложбу у Музеју модерне умјетности (МОМА) у Њујорку," рекла је Сњежана Дервишкадић, вођа пројектног тима Вијећа за регионалну сарадњу за развој и промоцију туризма.

 

„Интерес међународних умјетничких кругова за ове споменике изазвао је интерес медија који се баве путовањима и туризмом, а тиме и туристичке  индустрије. Интерес за архитектуру споменика посвећених Другом свјетском рату постоји на међународном и регионалном плану, а ми ћемо радити на томе да од ових изванредних грађевина направимо туристичке атракције, које ће довести више туриста у регион. Историја Западног Балкана је разнолика и опсежна и желимо да је на најбољи начин искористимо за добробит нашег региона и његов економски развој."

Фото: Тјентиште, БиХ, ИИ свјетски рат, Луке Воделл, Унспласх

На списку од око четрдесет споменика посвећених Другом свјетском рату који представљају главне кандидате за уврштавање у Пут балканских споменика су и Мусхqете и Писхкасх из Албаније; Тјентиште и Козара из Босне и Херцеговине; Споменик рударима и Веланија са Косова*; Барутана и Јасиковац из Црне Горе; Македониум и Прилеп из Републике Сјеверне Македоније; те Бубањ и Космај из Србије.  

 

О њиховој културној и умјетничкој вриједности, као и потенцијалу за уврштавање у нову регионалну руту културолошког туризма која се простире кроз свих шест економија Западног Балкана говорило се  на радионици и презентацији свеобухватне процјене споменика коју је данас у Подгорици представио Центар за одрживи просторни развој ЕXПЕДИТИО, корисник програма бесповратних финансијских средстава пројекта за развој и промоцију туризма, којег проводи Вијеће за регионалну сарадњу, а финансира Европска унија.

Приликом припреме процјене ЕXПЕДИТИО је окупио стручњаке са Западног Балкана који су провели истраживање у својим економијама и сачинили регионални преглед.

Фото: Споменик у Крушеву, Македонија, ИИ свјетски рат, Схуттерстоцк

„Сада знамо који су то споменици у региону који могу примити посјетиоце и туристе као дио нове регионалне руте културолошког туризма. Ова умјетничка и архитектонска ремек-дјела посједују стварну културолошку вриједност и морамо урадити све што је у нашој моћи да их заштитимо, али и подијелимо са остатаком свијета. Културолошки туризам омогућава да остваримо обоје, јер туристи који посјећују локалитете културног насљеђа де фацто доносе новац који се може користити за одржавање локалитета, док истовремено причу о њима одржавају живом и преносе даље," рекла је Татјана Рајић, водитељица програма у ЕXПЕДИТИО-у. 

Фото: Јасиковац, Црна Гора, ИИ свјетски рат, Wикипедиа

Пројекат Вијећа за регионалну сарадњу за развој и промоцију туризма ради на припреми и међународној промоцији заједничке регионалне туристичке понуде, повећању броја туриста и прихода, као и броја запослених у овој индустрији.

Фото: Космај, Београд, Србија, ИИ свјетски рат, Валентин Саља, Унспласх


Бука препорука

Регион

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.