ГДЈЕ ЈЕ ДАНАС 'ДЈЕВОЈЧИЦА С СТАНИЦЕ ЗОО' Цхристане Ф: Могу умријети сваког тренутка, и то врло болном смрћу, али никад нисам хтјела оставити дрогу

Цхристиане Вера Фелсцхерино била је још тинејџерица кад је цијели свијет дознао за њу. Имала је 16 година кад су је 1978. у Берлину двојица новинара магазина Стерн запазила на суђењу мушкарцу који је малољетним дјевојкама плаћао секс хероином. Цхристиане је била свједокиња, а новинари су хтјели дознати више о њој и свијету малољетничке наркоманије и проституције, теми која је у то вријеме још била потпуни табу.

100posto.hr / 02. новембар 2017

План им је био направити дужу причу на основу двосатног интервјуа, но разговори с Цхристиане продужили су се на два мјесеца. Резултат је била књига 'Ми дјеца с колодвора ЗОО', потресан и брутално искрен роман о изгубљеним тинејџерима Западног Берлина који ће учинити све за свој свакодневни фикс.  

Књига с потписом Цхристиане Ф. постала је свјетски хит, а она велика звијезда. 1981. године снимљен је филм 'Ми дјеца с колодвора ЗОО' у којем се појављује и Давид Боие, чији је концерт у књизи један од пријеломних тренутака за Цхристиане. На берлинску премијеру филма дошла је с њим. Касније је испричала како је спавала с Боиејем, као и још једним глазбеником који је обожавао Берлин, Ницком Цавеом. Неко вријеме провела је у Лос Ангелесу и тулумарила са звијездама, а та авантура завршила је кад су је ухватили с дрогом и депортирали.

Гдје је данас?

Цхристиане Фелсцхерино данас има 55 година и сноси посљедице бурног живота.

Гетт ИмагесГетт Имагес

„Могу умријети сваког тренутка, али не жалим ни за чим у животу, јер мислим да ништа нисам пропустила. У реду сам. Не бих никоме препоручила да иде мојим путем, али то је мој живот“, истиче Цхристиане о којој је 2013. издана још једна књига, 'Мој други живот'. Написала ју је Соња Вуковић, њемачка новинарска српског подријетла и Цхристианина вршњакиња која је с њом такођер провела много времена како би могла испричати што јој се догађало након што су је прославила 'Ми дјеца с колодвора ЗОО'.

Књига описује како Цхристиане данас живи у стану у којем нема превише намјештаја и пати од више озбиљних болести. Фиброза, цироза јетре, хепатитис Ц. Више не подноси антибиотике, натичу јој јетра и задржава текућину. “То није живот“, говори Цхристиане.

Надам се да ће ова књига уплашити људе више од моје прве књиге и одвратити их од дроге. Сигурна сам да хоће. Описује колико сам боли прошла у животу и како ћу умријети прерано, и то врло болном смрћу. 

И даље је овисница о метадону и алкохолу, а редовито конзумира и марихуану. Писало се да је психички врло нестабилна, да понекад чује гласове и бјежи из свог стана у бескућништво. Више пута се покушавала ријешити овисности и средити си живот. Два пута је прекидала трудноћу, а 1996. је родила сина Пхилиппа. Нјеговог оца упознала је на једном од одвикавања. Он ју је оставио, а Цхристиане је 2008. социјална служба узела дијете.

Није се могла помирити с тим, па га је отела и побјегла с њим у Амстердам. Медији су извјештавали да се не брине о сину, да пије и узима хероин. Убрзо се вратила у Нјемачку и предала сина, а двије године касније одузели су јој родитељско право.

„Највише ме смета што сви само питају јесам ли 'чиста'. Као да ништа друго у вези мене не постоји. А ја се не могу 'очистити'. Никад нисам хтјела оставити дрогу. Ја не знам за ништа друго. Одлучила сам живјети другачији живот него остали људи“, рекла је недавно Цхристиане, кћи насилног алкохоличара која се почела дрогирати са само 12 година, а убрзо и својим тијелом плаћати хероин. 


Бука препорука

Тема

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.