Гдје отићи на љетовање? Ово су цијене на Јадрану

Због близине је Јадранска обала најчешћи избор.

BUKA portal / 23. мај 2019

Иако временске прилике и не одају такав дојам, ближи се сезона годишњих одмора и избора дестинација за љетовање. Грађанима БиХ већ годинама најпожељније дестинација за годишњи одмор су Турска и Јадран, пише Вечерњи лист БиХ.

 

Туристичке агенције припремиле су различите понуде па и за грађане који нису “дубоког джепа”, и то на кредит. Ипак, највећи број одлучује се за ближе дестинације, и то властитим аутомобилом.


Због близине је Јадранска обала најчешћи избор. Док једни преферирају Хрватску, првенствено Далмацију, дио се одлучује за Неум или пак Црногорско приморје, па и све атрактивнију Албанију.

 

Да Хрватска постаје прескупа за наше джепове, потврдили су новинари Сплитског дневника. Према њихову истраживању, Јадран постаје све недостижнији и становницима унутрашњости Хрватске, што значи још мање достижана бх. грађанима с обзиром на то да су нам просјечне плаће знатно ниже.

 

Према њихову израчуну, четверочланој обитељи за тједан на мору потребно је најмање 2.500 КМ или готово три просјечне бх. плаће. Наиме, смјештај у двјема собама с погледом на море у Сплиту за седам дана платит ћете од седам до 10 тисућа куна (1.750 до 2.500 КМ), пише Вечерњи лист.

 

Апартмани које ћете за исто вријеме платити од четири до шест тисућа куна (1.000 до 1.500 КМ) имају поглед на море преко паркиралишта и између двију зграда, а балкон је простор од пола метра с двјема расклопним столицама.

 

Хотеле су брзо прескочили јер они на самој цести за седам дана и доручак у соби цијене 17.000 куна, а они ближе плажи чак 37.000 куна за седам дана. Тражили су у Подстрани и наишли су на пригодан апартман за 5.000 кунан (1.250 КМ) недалеко од плаже.

 

Није велик, погледа нема, али цијена је уреду. Од 7 до чак 11 тисућа куна цијене се апартмани с погледом на море.


Након цијене смјештаја најважније су цијене у изванпансионској понуди - лежаљке, сунцобрани, кава, храна и слично.

 

У Грчкој и Црној Гори, барем како сад ствари стоје, цијене остају на прошлогодишњој разини, док је скок цијена примјетан у Хрватској.

 

Према агенцијама, цијене боравка на хрватској обали скочиле су између 5 и 15 посто. Како бисте изнајмили пар лежаљки са сунцобраном у Хрватској потребно је издвојити између 20 и 40 КМ. Цијене хране су сличне као и прошлог љета, будући да се течај куна није значајно мијењао.

 

За омиљене посластице на плажи потребно је издвојити између 5 и 6 КМ, колико кошта палачинка, односно 3 КМ за крафну. Кугла сладоледа је 2 КМ, док је сок од пола литре 4 КМ. Каву ћете платити 2 КМ. Цијене брзе хране с кисока крећу се у размаку од 1,60 КМ за пециво до 6 КМ, колико треба издвојити за комад пиззе или пљескавице.

 

Оброк у ресторану коштат ће вас најмање 20 КМ, а ако желите мало богатији ручак, за то је потребно издвојити чак 200 КМ. Поскупљење је ове године заобишло и Грчку те су цијене хране и пића готово исте као и претходне године.

 

За омиљени грчки производ – гирос, бит ће нужно издвојити 5 КМ. Ако се одлучите презалогајити у ресторанима, бит ће вам потребно најмање 16 КМ по особи, и то у јефтинијој варијанти. Кава кошта од 4 па до 8 КМ, овисно за коју каву се одлучите, док је за пиво потребно издвојити између 6 и 10 КМ.

 

Бочица воде од пола литре кошта 1 КМ, а она од литре и пол од 3 до 3,4 КМ. Цијене лежаљке по особи крећу се од 10 до 30 КМ, а на плажама у Црној Гори њихова цијена остала је иста те је за једну потребно издвојити од 10 и 30 КМ, док је цијена каве између 1,6 и 3,6 КМ. За ручак је потребно издвојити од 8 до 80 КМ по особи.

 


Бука препорука

Друштво

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.